Javna rasprava o Odluci o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada Požarevca biće održana danas u 14 časova u skupštinskoj sali br. 107 Gradske uprave Grada Požarevca.

Imajući u vidu odluku koju je doneo grad Požarevac, a kojom se pokušava uvesti komunalni red kada je u pitanju držanje kućnih ljubimaca, nezaobizalni deo priče svakako je Prihvatilište za pse i mačke koje u ovom gradu postoji 14 godina. Jer, ako odluka ostane takva kakva je sada, određeni broj kućnih ljubimaca verovatno će biti u smešten upravo ovde.

Prihvatilište za pse i mačke u Požarevcu uspešno zbrinjava životinje već 14 godina 51964

Životinje u njemu, kako kažu u JKP „Komunalne službe“ Požarevac i samom Prihvatilištu, imaju potpunu negu u adekvatnom prostoru. Kapacitet je do 100 pasa, a za mačke su obezbeđeni kavezi u kojima može da se smesti do 25 mačaka.

Prihvatilište za pse i mačke u Požarevcu uspešno zbrinjava životinje već 14 godina 51964
Zoran Milojković, šef Službe zoohigijene JKP „Komunalne službe “ Požarevac

Zoran Milojković, šef službe zoohigijene, kaže da nije primetan povećan broj napuštenih kućnih ljubimaca, kako u samom objektu, tako i na ulici. On veruje da pomenuta odluka ima krajnje dobre namere lokalne samouprave, jer se mora imati u vidu da postoje pritisci sugrađana koji podržavaju ovakvu odluku i da ne veruje da će doći do masovnog otuđivanja životinja, već da će ona prevashodno uticati na nove vlasnike kućnih ljubimaca.

U Prihvatilištu za pse i mačke u Požarevcu, kako smo se i sami uverili, životinjama ništa ne nedostaje. Grad je samo ove godine izdvojio 8 miliona dinara za potrebe Prihvatilišta. Granulirane hrane ima sasvim dovoljno, a i  je dodatno svakodnevno obezbeđena i iz KPZ „Zabela“ u količini do 150 litara svežih pomija.

Prihvatilište za pse i mačke u Požarevcu uspešno zbrinjava životinje već 14 godina 51964

Oprez na ulici

Zoran Milojković upozorava da smo u periodu godine kada prirodno kreće sezona parenja životinja i poziva sve vlasnike ljubimaca da mnogo više obrate pažnju na to da, naročito psi, ne izlaze bez kontrole na javne površine:

„U tom trenutku može doći do nemilih događaja, odnosno da psi, shodno svojoj prirodi, reaguju negativno.“

Nedavni slučaj, kada je u Dalmatinskoj ulici u Požarevcu mladića ujeo pas za lice, nije proceduralnim putem stigao do Prihvatilišta za pse i mačke, što je čest slučaj, kako kaže Milojković, jer se ljudi javljaju samo kada imaju pravo na nadoknadu štete:
„Kada ih pitamo zašto se nisu javili, jer je prvenstveno zdravlje u pitanju, oni jednostavno kažu da su odmah nakon prijave povrede podneli zahtev za nadoknadu štete i njima je to primarna stvar.“

Dakle, svi koji moraju iz bilo kog razloga da ostave svog ljubimca, najgore rešenje je da ga ostave na ulici. U Prihvatilištu će životinja biti vakcinisana, čipovana i udomljena. Ono što je takođe bitno jeste da je ova usluga potpuno besplatna.