Opštinu Veliko Gradište posetila je delegacija rumunskih zvaničnika predvođena državnim sekretarom Ministarstva za dijasporu Rumunije, Viktorom Aleksejevim, generalnim konzulom Rumunije u Srbiji, Oliverom Maruiusom Dilofom, i predsednikom Asocijacije učitelja Rumunije, Viorelom Dolhom, povodom potencijalne buduće prekogranične saradnje i položaja rumunske zajednice u ovoj opštini.

U srdačnom razgovoru predsednika opštine, Dragana Milića, sa rumunskom delegacijom konstatovano je da je, iako je broj Rumuna u opštini mali, njihov položaj veoma dobar kao i odnos lokalne samouprave sa gradovima i opštinama u Rumuniji. Opština ostvaruje odličnu saradnju u svim oblastima sa Temišvarom, Rešicom, Lugožem, Novom Moldavom, Banjom Herkulanom i Požeženom s kojima su realizovani i brojni projekti prekogranične saradnje.

Predsednik je podržao predlog gostiju da se u Velikom Gradištu organizuje sastanak sa uspešnim čelnicima lokalnih samouprava iz regiona, sa obe strane, na kojem bi se identifikovale i razmatrale potrebe i mogućnosti ovih zajednica i lakše pronašli partneri s kojima bi aplicirali za sredstva Evropske unije.

Takođe, akcenat je stavljen na turističke i privredne kapacitete Velikog Gradišta i Srebrnog jezera budući da sve veći broj rumunskih državljana posećuje ovu turističku destinaciju.

Ovom prilikom, predsednik Milić je insistirao na rešavanju velikog i dugogodišnjeg problema prašine sa jalovišta rudnika bakra koja sa rumunske strane, za vetrovitih dana, preko Dunava stiže do Gradišta i okolnih sela. Dogovoreno je da se, što hitnije, aktiviraju svi subjekti kako bi se iznašle mogućnosti za brže rešavanje ove situacije.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments