Privredni sud u Požarevcu o lokalnoj televiziji. Sprečeni da izveštavaju i opravdaju dobijeni novac.

Privredni sud u Požarevcu je odbio tužbu Grada Smedereva kojom je traženo da lokalna televizija vrati dva miliona dinara dobijena na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata, uz obraloženje da je lokalna samouprava onemogućila projekat uskraćivanjem informacija od interesa za javnost.

Brojna upozorenja novinskih udruženja da Grad krši Zakon o javnom informisanju, uskraćujući novinare za informacije o radu lokalnog organa vlasti su tako dobila sudsku potvrdu.

Nakon što je Grad tužio TV Smederevo jer, po njihovom tumačenju, nije opravdala sufinansirani projekat za 2017. godinu, ovaj medij se pred sudom branio tvrdnjama da je to posledica opstrukcija Gradske uprave.

– TV Smederevo nijednom nije zvanično obaveštena o dešavanjima u gradu, niti su nam bili upućeni pozivi da prisustvujemo koferencijama za novinare. Takođe, nije bilo moguće pronaći sagovornike na teme u vezi sa radom lokalne samouprave, jer su pozive odbijali svi – tvrdi direktor televizije Jovica Šešlak.

Iako se Grad branio stavom da „prema ugovoru nije bio u obavezi da TV Smederevo zove na dešavanja“, prvostepenom presudom je potvrđena njegova obaveza da na svaki način pruži informacije neophodne za pravljenje informativnog programa.

– Sud nije prihvatio kao dokaz izveštaj kabineta gradonačelnice Grada Smedereva da nije održana nijedna konferencija za novinare, s obzirom na to da konferencije mogu da održe i drugi organi i funkcioneri lokalne samouprave, javna preduzeća i institucije – zapisano je u presudi, uz konstataciju da Grad nije omogućio TV Smederevo ispunjenje glavne ugovorne obaveze, pa ne može očekivati ni da mu ova medijska kuća dostavi izveštaj za nešto što nije mogla da uradi.

Grad se, nezvanično, žalio na presudu.

Privredni sud u Požarevcu ODLUČIO: Grad Smederevo "gušio" TV Smederevo 14398

 

SVEDOK

Sud je saslušao i zamenika gradonačelnika Bojana Teofilovića koji je potvrdio da je bilo konferencija za medije koje je organizovao Grad, ali da TV Smederevo nije pozivana. Tvrdi i da je dobijao instrukcije da ne gostuje na TV Smederevo jer televiziju vodi „nepoželjna ličnost“. Inače, Teofilović je član SNS, kao i gradonačelnica Jasna Avramović.

Autor: Novosti

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments