Božidar Mirković, radnik kopa „Drmno“ kod Požarevca, osvojio zlatnu medalju na “Tesla festu” u Novom Sadu za jedinstveni pronalazak. O ovoj ideji razmišljao dugo, a intenzivno kada je njegovom kolegi ukraden auto ispred zgrade,

Božidar Mirković (48) iz Požarevca, mašinski nadzornik na površinskom kopu „Drmno“, osvojio je zlatnu medalju na ovogodišnjem “Tesla festu” za svoj originalni pronalazak – “pametni” auto-alarm. Reč je o napravi koja omogućava da vlasnik auta, čim neko pokrene motor, o tome dobije obaveštenje u svom mobilnom telefonu. Za takvu namenu, Božidar je sam osmislio i testirao odgovarajuću aplikaciju, koja radi bez greške.

Priznanje za "pametni" auto-alarm 13708
Foto: P.Jovanović

– O ovoj ideji razmišljao sam dugo, a intenzivno otkad je mom kolegi ukraden auto ispred zgrade. Za razliku od klasičnog alarma, ovaj nema glasne zvučne signale koji uznemire ceo komšiluk, već samo vlasniku šalje SMS da je neko ušao u auto i da je motor startovan. Istog trenutka on može preko svog mobilnog da ugasi motor i tako osujeti kradljivca. Takođe, može da utvrdi i gde se auto nalazi, i sve to bez ugrađenog dži-pi-es sistema – objašnjava Božidar.

Čim je napravio prototip alarma, Božidar ga je prijavio Zavodu za patente, gde su mu rekli da se on svrstava u kategoriju pronalazaka i da ovako nešto, koliko je njima poznato, još nigde nije napravljeno. Uskoro su za ovaj alarm čuli organizatori “Tesla festa” – Savez pronalazača Vojvodine, i pozvali ga da na njemu učestvuje. Da je osmislio zaista kvalitetan aparat, svedoče osvojena zlatna medalja i brojne čestitke ljudi od struke.

– Procedura u Zavodu za patente, započeta u martu 2018. godine, traje oko 18 meseci. Onda će oni, u svom “Službenom glasniku”, objaviti da li je patent prihvaćen ili nije prihvaćen. Ukoliko bude prihvaćen, moći ću da sarađujem sa firmama koje žele da ga serijski proizvode – kaže Božidar.

Ukoliko pronalazak bude prihvaćen, kaže Božidar, želeo bi da njegovu proizvodnju preuzme neka naša firma, možda neki mobilni operater koji bi uslugu auto-alarma ubacio u svoj paket za korisnike.

CEĐENjE MEDA

Pošto je živog duha i sklon, kako kaže, mentalnoj gimnastici, Božidar je osmislio još neke inovacije. Među njima je i automatizovana cediljka za med, koja pčelarima znatno štedi vreme, a čiji je princip rada Božidar prikazao na “Jutjubu”.

Priznanje za "pametni" auto-alarm 13708
Foto: P.Jovanović

PODRŠKA

– Dvoumio sam se da li da ulažem pare u pronalazak, jer imam dve ćerke, jedna je i student, a one su mi najpreče. Međutim, upravo one su me podržale i podsticale me da svoju ideju realizujem do kraja – kaže Božidar.

„TESLA FEST“

Na ovogodišnjem međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest” predstavljeno je oko 200 inovacija pojedinaca, fakulteta, instituta i kompanija iz desetak zemalja Evrope, Azije i Afrike.

Priznanje za "pametni" auto-alarm 13708
Foto: P.Jovanović

 

0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments