Foto: Kinoteka

Projekcija će se održati u Narodnoj biblioteci“Ilija M. Petrović“ u Požarevcu u četvrtak 20. juna 2019. godine sa početkom u 19:00 časova, Svečana sala biblioteke.

Dokumentarni film “Maestro” Boška Milosavljevića, priča o ruskom reditelju Juriju Rakitinu koji je zbog boljševičke revolucije emigrirao u Srbiju i postao nezaobilazan deo njene pozorišne istorije, biće premijerno prikazan 8. decembra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Projekcija dokumentarnog filma “Maestro” Boška Milosavljevića u Narodnoj biblioteci"Ilija M. Petrović" u Požarevcu VIDEO 19578

Reč je o gotovo nepoznatoj priči o ruskom reditelјu koji je u mladosti sarađivao sa Stanislavskim, Nemirovič-Dančenkom i Mejerholјdom. Kao nepomirlјivi neprijatelј komunizma, 1920. godine došao je u Srbiju.

U Narodnom pozorištu u Beogradu ostavio je neizbrisiv trag. Nјegovi učenici bili su neki od najznačajnijih reditelјa i glumaca sa ovih prostora.

Kao mlade glumice, sa njim su sarađivale i Mira Banjac i Renata Ulmanski, koje o toj saradnji i govore u filmu.

Narator teksta u filmu “Maestro” je Miloš Biković, a Rakitinove citate izgovara Milan Caci Mihajlović.

Film “Maestro” sniman je tokom 2014. godine. Producent je Milan Kićevac, direktor fotografije Dušan Petrović, a montažer Goran Mijić.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments