U prostorijama Fondacije Milenin dom danas 28. februara održaće se promocija knjige „One su promenile Srbiju“, autorki Tatjane Loš i Mirjane Marković.

Knjiga „One su promenile Srbiju“ je priča o izuzetnim ženama koje su svojim intelektom, darom, hrabrošću, borbenošću, duhovnom snagom i moralnom lepotom menjale Srbiju. I promenile je. Ovo je priča o majkama, književnicama, ratnicama, glumicama, vladarkama, naučnicama, ktitorkama, sportistkinjama, ženama koje su se snažno borile za prava, slobodu i priznanje posebnosti pripadnica nežnijeg pola.


Prikazano je 70 biografija izuzetnih žena, a svaka od njih predstavlja svojevrstan medaljon. Misija knjige je da podsetimo i naglasimo koliko je svaka naša junakinja, od Jelene Anžujske i Majke Jevrosime do Alise Marić i Ane Ivanović, posebna i koliko zaslužuje da je pamtimo i slavimo. U vremenu izvitoperenog sistema vrednosti važno je da heroine poput Isidore Sekulić, Mileve Marić, Anice Savić Rebac, Sofije Jovanović, Milene Pavlović-Barili, Mire Stupice, Gordane Vunjak… sačuvamo od zaborava i da se na njih ugledamo.

U vremenu u kojem je servirana jedna zbunjujuća slika šta je to lepo, moralno, hrabro, iz kompanije „Novosti“ je izašla priča o pravim vrednostima, moralu, lepoti, idealima. Ovo je zapravo jedan poseban spomenar žena koje su nas sve zadužile.