Promocija prve pesničke zbirke mlade autorke Jovane Kokoresković, održana je u biblioteci u Petrovcu na Mlavi.

Materijal od 500 pesama koje je autorka sačinila, rezultirao je odabirom stotinak najuspelijih pesama koje čine ovu zbirku.

Jovana je rekla da se poezijom bavi još od ranog detinjstva, ali da je tek u srednjoj školi profesor Danilo Radojković prepoznao njen talenat. Pratio je i podsticao njen književni rad nastojeći da izvornost njenog pesničkog iskaza ostane autentična.

Za svoje pesme Jovana je dobijala i nagrade i svakako treba istaći njene dve treće nagrade na republičkom konkursu „Holokaust – kultura sećanja“, jednom za pesmu „Vila“, drugi put za „Poslednju pesmu“.

Promocija pesničke zbirke „Tražeći sebe“ Jovane Kokoresković 28164

Šta reći o zbirci „Tražeći sebe“ ove mlade autorke?

To je zbirka izuzetno zrelih pesničkih ostvarenja. Ponekad se čini da ih nije pisao neko ko ima svega 19 godina. Njena poezija oslikava egzistencijalni nemir i strepnju bića pred prolaznošću svega postojećeg ali, ona poseduje i mladalačku svežinu izraza i strasti prema životu kao vrednosti po sebi. Njena stilska sredstva su: intersubjektivnost – disperzivnost lirskog subjekta, heteronimičnost tj. sagledavanje sveta iz perspektive više subjekata (i muških i ženskih), uspostavljanje relacionih odnosa između govornih lica u pesmi, oneobičavanje poetskog sadržaja.

To je zbirka stihova širokog raspona. Glas je duše koja voli, pati i traži svoj put, razmišlja o svetu koji je okružuje tražeći smisao svuda i u svemu… Odgovori koje nalazi često su bol, što mladu pesnikinju nikako ne zaustavlja u tome da i dalje traga za odgonetanjem tajne života i sveta.

Promocija pesničke zbirke „Tražeći sebe“ Jovane Kokoresković 28164

O poeziji Jovane Kokoresković govorio je profesor Danilo Radojković.

Njene stihove kazivali su Anđela, Isidora i Filip, a naša biblioteka je te, desete januarske večeri, zaista bila kutak, za jedan blistav i neponovljiv poetski trenutak.

Autor i foto Opština Petrovac na Mlavi

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments