Republika Srpska sutra proslavlja Dan republike, a centralni događaj biće svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci. Biće održana i svečana akademija u Sportskoj dvorani „Borik“, a potom prijem u Administrativnom centru Vlade.

Predviđeni su i tradicionalni prijemi kod predsednika RS, polaganje venaca na spomenike poginulim borcima Vojske Republike Srpske i borcima NOR-a, na Spomen-kosturnicu, Spomenik banjalučkim bebama, kao i na spomen-obeležje bivšem predsedniku RS Milanu Jeliću.

Planirana je i dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

Odlukom gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića u centru grada biće privremeno zatvoreno više od stotinu ugostiteljskih objekata.

Iz MUP RS saopštili su da će u gradu biti pojačane mere bezbednosti.

Proslava Dana Republike Srpske 13596

Građanima je preporučeno da ne nose ruksake i torbe i da kod sebe imaju neki identifikacioni dokument.

Predstavnici medija obavezni su da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, saopšteno je iz MUP RS.

Ustavni sud BiH je novembra 2015. godine proglasio neustavnim i diskriminišućim 9. januar kao Dan republike, jer se na taj dan obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan.

U RS je potom održan referendum na kome su građani podržali da se 9. januar i dalje slavi kao Dan RS.

Potom je RS ukinula odredbe Zakona o praznicima RS koje su se odnosile na 9. januar, a Narodna skupština RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekulаrni i neobavezujući praznik.

U hotelu Holidej in u Sarajevu 9. januara 1992. godine tadašnji srpski poslanici u parlamentu Socijalističke republike BiH usvojili su Deklaraciju u proglašenju Republike srpskog naroda u BiH i od tada se 9. januar obeležava kao Dan RS.

Pojačane mere bezbednosti uoči proslave Dana RS

Proslava Dana Republike Srpske 13596

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovaće u Banjaluci obeležavanju Dana Republike Srpske (RS) a tim povodom, biće joj uručen orden Republike Srpske na lenti, najviše odlikovanje koje RS dodeljuje za izuzetne zasluge u razvoju međudržavne saradnje i doprinos državi.

Kako je najavljeno iz Vlade Srbije, ceremonija dodele odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima počeće u 10 časova u Palati Republike u Banjaluci posle čega će u 12 časova premijerka Srbije prisustvovati svečanom defileu na banjalučkom Trgu Krajine.

Orden Republike Srpske je ustanovljen 1993. godine, a među dobitnicima su nekadašnji predsednik RS Radovan Karadžić, komandant Glavnog štaba VRS Ratko Mladić, potpredsednici Republike Srpske Biljana Plavšić i Nikola Koljević, nekadašnji predsednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i drugi.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments