Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je jutros da je polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita za učenike osmih razreda, predviđeno za danas u 9.00, odloženo za četvrtak, 20. jun.

Kako se navodi, učenici će test polagati od devet do 11 časova.

Termin održavanja kombinovanog testa neće se menjati i ispit će biti održan u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita za školsku 2018/2019. godinu, odnosno, u sredu, 19. juna, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da se sve ostale aktivnosti u vezi sa upisom učenika u srednje škole nastavljaju po utvrđenom Kalendaru.

RTV nezvanično saznaje da je razlog odlaganja polaganja  što su testovi „provaljeni“.

"PROVALJEN" test iz matematike - Polaganje testa iz matematike za osmake odloženo za četvrtak 19781
Foto: P.Jovanović

Ministar prosvete Mladen Šarčević  potvrdio je da je test iz matematike na maloj maturi „provaljen“ i to da se to dogodilo u nekoj školi.

Kaže da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je „zatajilo“ negde na terenu, zbog čega je test iz matematike pomeren za četvrtak.

"PROVALJEN" test iz matematike - Polaganje testa iz matematike za osmake odloženo za četvrtak 19781

– Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga. Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo – kaže Šarčević za „Novosti“.

Najavljuje i da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji, te da će od sledeće godine „sve biti digitalno“.

Autor: RTV\Novosti

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments