Last updated on 2 априла, 2020 at 03:35 pm

Kompanija ‘RCA Victor’ je javnosti prikazala ranu verziju popularnog LP-a.

Long plej ili kolokvijalno longplejka (na engleskom znači „dugo sviranje”) je izraz za vrstu gramofonske ploče, odnosno analogni audio-format (nosač zvuka) koja se sastoji od (najčešće) vinilne ploče koje se na gramofonskom uređaju okreće u ritmu od 33 obrtaja u minuti.

Godine 1948. ju je u javnosti dodatno popularizovala američka diskografska kuća Kolumbija Rekords, i od tada je postala standard za diskografsku industriju u celom svetu.

Prva gramofonska ploča predstavljena u Njujorku   –  1931. godina 8205

Za razliku od dotadašnjeg standardnog formata gramofonskih ploča (78 rpm ili o/m), koji su omogućavali 3-5 minuta sadržaja po strani, longplej je omogućavao da se na svakoj strani ploče nalazi preko 20 minuta muzičkih sadržaja.

Time je omogućeno da se na gramofonskim pločama snimaju i izvode ostvarenja klasične muzike (simfonije, opere i sl.), ali i na jednoj jedinoj ploči izdaju albumi zabavne i drugih muzičkih žanrova.

Popularnost longpleja kao glavnog oblika snimanja i reprodukcije muzike nije načelo ni uvođenje singlica, odnosno gramofonskih ploča 45 o/m. Longplej ploče su ugrožene tek s pojavom audio-kaseta 1970-ih, da bi od 1980-ih počeli zamenjivati digitalni kompakt diskovi.

0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments