Na današnji dan 1846. godine otvorena je prva čitaonica u tadašnjoj Kneževini Srbiji, nazvana Srpsko čitalište, kasnije Čitalište beogradsko.

Slične čitaonice ubrzo su osnovane i u drugim gradovima Srbije.

Prve čitaonice u Srbiji - Čitalište požarevačko - I danas među najboljima 13329
Foto: P.Jovanović

Čitalište požarevačko

Prvo čitalište je otvoreno u Beogradu u januaru 1846. godine. Podstaknuti Beogradom, Požarevljani su nastojali iste godine da otvore Čitalište u Požarevcu.

Načelstvo Okruga požarevačkog je 30. aprila 1846. je izvestilo Popečiteljstvo preosveštenija , na čijem čelu se tada nalazio Jovan Sterija Popović, kako su službenici požarevačke opštine osnovali društvo radi otvaranja čitališta u Požarevcu.

Sastavili su i potrebna Pravila i dostavili Ministarstvu prosvete na odobrenje. Nakon što je Ministarstvo prosvete Pravila pregledalo i stavilo izvesne primedbe, 11. maja 1846. godine, dostavilo ih je Ministarstvu unutrašnjih poslova, sa preporukom da se rad društva odobri, tj. Čitalište otvori.

Iako su Požarevljani dobili saglasnost za otvaranje Čitališta već početkom maja 1846. godine pre Trojice, kako su izrazili u molbi, ipak se to nije dogodilo te godine. Po svoj prilici u toku te godine formirano je samo Društvo i izvršene sve pripreme za otvaranje Čitališta.

Čitalište u Požarevcu je zvanično osnovano na Savindan 14. (27.) januara 1847. godine. Odmah se upisalo 60 članova.

Najbolje bibliotekarke Srbije

Povodom Dana bibliotekara, bibliotekarsko društvo Srbije uručilo je nagrade za najbolje u 2018. godini Žaklini Nikolić iz Kladova i Tatjani Živković iz Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu. Tatjana je žena koja brine o kulturnoj tradiciji Braničevskog okruga.

Prve čitaonice u Srbiji - Čitalište požarevačko - I danas među najboljima 13329
Foto: privatna arhiva FB

Tatjana Živković je rukovodilac odeljenja zavičajne stare i retke knjige, a radi i u matičnom odeljenju. Nakon trideset godina posvećenog i strpljivog rada, Društvo bibliotekara Srbije uručilo joj je nagradu „Najbolji bibliotekar u 2018. godini” Ona smatra da savremeno doba zahteva novu ulogu bibliotekara i biblioteka.

„Tako da će u budućnosti biblioteka imati kulturno-informacionu ulogu. Postaće informacioni centar za najrazličitije informacije pre svega od javnog značaja. Biće pristupne tačke za lokalne službe”, kaže Tatjana Živković, najbolji bibliotekar 2018. godine.

Direktorka koja je predložila tvrdi da bi Tatjana mogla svake godine da dobije ovu nagradu.

„Ona se ovom poslu daje bez rezerve. Prati sve nove trendove u oblasti struke. Tu je uvek za sve kada je u pitanju problem iz domena bibliotekarstva, a tiče se matične službe”, navodi Vera Zarić Mitrović, direktorka Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović” Požarevac.

Prve čitaonice u Srbiji - Čitalište požarevačko - I danas među najboljima 13329
Foto: P.Jovanović

Kako i dolikuje najuspešnijima, Tatjana već ima planove sa sledeću godinu.

„Nabavljanje novih polica za smeštaj naših poklon zbirki viđenijih Požarevljana. Sve više građana odlučuje da svoje privatne biblioteke rođaka koji su preminuli poklone našoj biblioteci na dalje čuvanje i zaštitu,” kaže Tatjana.

Tatjana je autor više od 70 stručnih radova iz oblasti bibliografije i zavičajne kulturne istorije, kao i monografija, članaka i recenzija za knjige.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments