Pre tačno dve nedelje u Požarevcu je otvoreno pet vrtića za prijem dece: „Pčelica“ u koji su smešteni i mališani iz vrtića „Bambi“ i „Poletarac“, zatim „Duško Radović“ gde borave i deca iz „Sunašca“ iz Lučice, „Neven“ u koji dolaze i deca iz „Leptirića“, objekat „Danica Radosavljević“ u koji odlaze i mališani iz „Bubamare“, kao i vrtić „Majski cvet“ u Kostolcu.

Direktorka predškolske ustanove „Lubica Vrebalov“ u Požarevcu Tanja Lončar, ističe da rad svih vrtića protiče u skladu sa ukupno 35 preporuka resornog Ministarstva prosvete,nauke i tehnološkog razvoja. Iako je za korišćenje usluga ove ustanove od 11. maja bilo prijavljeno blizu 450 dece, vrtiće zapravo redovno pohađa tek između 150 i 200 mališana:

PU "Ljubica Vrebalov" Požarevac: uskoro deca u vrtić bez potvrde od poslodavaca za roditelje 35983
Tanja Lončar, direktorka PU „Ljubica Vrebalov“ Požarevac

„Počeli smo rad smanjenim kapacitetom prijema dece, odnosno samo one čiji roditelji imaju potvrde od poslodavaca da su zauzeti, kao i potvrdu o zdravstvenom stanju deteta od pedijatra. Očekujemo od 1. juna, odnosno zauzećemo stav zajedno sa gradskim Štabom za vanredne situacije i lokalnom samoupravom, da mogu da dolaze deca čiji roditelji rade a da ne moraju da donose potvrde od poslodavaca. Informacija će se naći blagovremeno na našem sajtu.“

Direktorka Lončar je još dodala da za vreme vanrednog stanja roditelji nisu plaćali usluge ove ustanove, a od 11. maja vrtić će morati da plate samo oni koji pohađaju vrtić.

Posetili smo ovom prilikom vrtić „Pčelica“ u Požarevcu i zatekli mališane sa svojim vaspitačicama u dvorištu gde provode veći deo vremena. Boravak u zatvorenom podrazumeva određenu distancu između dece. Vaspitačice svojim profesionalnim angažovanjem uspešno osmišljavaju kako će se taj deo dana odvijati.

PU "Ljubica Vrebalov" Požarevac: uskoro deca u vrtić bez potvrde od poslodavaca za roditelje 35983PU "Ljubica Vrebalov" Požarevac: uskoro deca u vrtić bez potvrde od poslodavaca za roditelje 35983

Inače, kako kaže direkorka Lončar,a kako smo i sami videli na licu mesta, neke od preporuka koje se sprovode jeste da po decu dolazi jedan roditelj sa maskom i rukavicama uz obaveznu dezinfekciju na ulazu gde im se meri i telesna temperatura. Naravno, istu proceduru prolaze i svi zaposleni, kao i deca.

PU "Ljubica Vrebalov" Požarevac: uskoro deca u vrtić bez potvrde od poslodavaca za roditelje 35983

Na žalost, zbog trenutne situacije, gde epidemija korona virusa još uvek traje, ove godine nije se mogao prigodno obeležiti Dan Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“ . Sličnu sudbinu imaće i ovogodišnja tradicionalna Balonijada i ispraćaj predškolaca, odnosno biće oboležen u skladu sa trenutnom situacijom.

Što se upisa novih polaznika požarevačkih vrtića tiče, za one mališane koji ne budu našli mesto u nekom od državnih predškolskih objekata, na raspolaganju je privatni vrtić po istoj ceni od 3800 dinara mesečno.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments