Kako će izgledati ova školska godina pitaju se i nastavnici i roditelji. Mnogo je opcija u igri i čeka se odluka kriznog štaba, koja bi trebalo da bude saopštena u ponedeljak. Bilo da se vrate u školu bilo da ostanu kod kuće, đacima će biti potrebne sveske, pribor i knjige. Ponude u prodavnicama ne manjka. Roditelji se pitaju hoće li deci više trebati od 1. septembra novi kompjuter ili ranac.

Bez maske, u svojim domovima sa daljinskim ili tastaturom u rukama, ili sa torbom na leđima i maskom na licu, đaci će za manje od mesec dana krenuti po nove lekcije. Krizni štab izabraće jedan od predloga Ministarstva prosvete. Tu odluku nestrpljivo očekuju učenici i njihovi roditelji.

Nikolina Landup, učenica petog razreda Osnovne škole „Nikola Tesla“ kaže da se sve svelo na kompjuter, nema žive reči, ali da se nada se da to neće trajati dugo.

Nadaju se i prodavci školske opreme da će kupci biti aktivni i pre poslednje nedelje avgusta kada se najviše troši na sveske, pernice i rančeve.

„Pored tradicionalne ponude u sezoni prodaje školske opreme ove godine smo ponudu obogatili u segmentu elektronike, tako naše kupce od sledeće nedelje očekuju računari, nout bukovi, tastaure, miševi, štampači“, ističe Milica Popović iz kompanije „Delez Srbija“.

Potražnja za novim televizorima, računarima i računarskom opremom bila je izuzetno povećana tokom proleća kada je i počela nastava na daljinu. U velikim srpskim prodavnicama tehnike naglašavaju da će od načina na koji će đaci pratiti nastavu od jeseni, dobrim delom zavisiti i njihovo poslovanje.

„Pošto smatramo da je obrazovanje sistemska stvar i da bez škola i ministarstva ne možemo ništa da postignemo, mi tablete dajemo školama, direktor škole će raspolagati tabletima. Tableti se vraćaju u škole, mogu da ga koriste sva deca. Pokušavamo da uspostavimo sistem, da podelimo još računara i vidimo mogućnost da se deca što više uključe u proces nastave ida njihova redovnost u školama bude veća“, napominje Ljuan Koka, predsednik centra za edukaciju Roma.

Pre nego što deca krenu u rešavanje zadataka, stariji će morati da reše jednačinu sa mnogo nepoznatih.

Pribora i tehnike za praćenje nastave ima dovoljno, cene nisu veće u odnosu na prošlo leto, ali je odgovor na pitanje kako će izgledati nastava od septembra veoma skup. Zdravlje nema cenu.

Izvor: RTS

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments