U Termoelektrani „Kostolac A“ je tokom deset meseci proizvedeno 1,6 milijardi kWh.

Termoelektrane u Kostolcu proizvele su do 1. novembra oko 5,2 milijarde kilovat-sati, što iznosi 80 odsto godišnjeg plana proizvodnje za ogranak „TE-KO Kostolac“. Do kraja godine, plan proizvodnjepredviđa da se u kostolačkim termoelektranama proizvede ukupno oko 6,4 milijarde kWh, što se može ostvariti do kraja decembra.

Rad kostolačkih termoelektrana - Proizvodnja prema planu 12492
Foto: P.Jovanović

Sredinom oktobra je startovala i grejna sezona, pa je počela i proizvodnja toplotne energije koja se koristi za daljinski sistem grejanja Požarevca i Kostolca, kao i seoskih naselja koja se nalaze u neposrednoj blizini „TE-KO Kostolac”.

U Termoelektrani „Kostolac A“ je tokom 10 meseci proizvedeno 1,6 milijardi kWh, što je na nivou plana za taj period. Do kraja decembra se očekuje
da ova termoelektrana proizvede oko dve milijarde kilovat-sati u 2018. godini. Posmatrano pojedinačno po blokovima, blok A1 je do početka
novembra predao elektroenergetskom sistemu Srbije 458.260.000 kWh, dok je blok A2 proizveo 1.173.942.000 kWh električne energije u istom periodu.

Blokovi TE „Kostolac A“ se svrstavaju u najpouzdanije i najdugovečnije termokapacitete „Elektroprivrede Srbije“, a karakteriše ih stabilan rad na mreži. Blokovi TE „Kostolac B“ su do početka novembra realizovali desetomesečni plana i predali elektronergetskom sistemu više od 3,5 milijardi kWh. Blok B1 je proizveo oko 1,8 milijardi kWh, a blok B2 više od 1,7 milijardi kWh.

Rad kostolačkih termoelektrana - Proizvodnja prema planu 12492

 


Još milijarda

Očekuje se da se do kraja godine na blokovima B1 i B2 dostigne proizvodnja oko 4,5 milijardi kWh, odnosno da ova termoelektrana proizvede još oko milijardu kilovat-časova tokom novembra i decembra.


Izvor: EPS/I. Milovanović

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments