Last updated on 1 априла, 2020 at 10:42 pm

Mumiji faraona Ramzesa II izdat je važeći egipatski pasoš 1974. godine, skoro tri hiljade godina nakon njegove smrti, kako bi mogao da ,,otputuje“ za Pariz…


Francuski naučnici koji su proučavali posmrtne ostatke faraona, tada su rekli da je mumija ugrožena i da joj je potreban hitan tretman kako bi se sprečilo potpuno propadanje.


Prema francuskom pravu, svako ko ulazi u zemlju, živ ili mrtav, mora da ima pasoš. Tako je egipatska vlada izdala pasoš faraonu, a u delu gde piše profesija stavili su „Kralj (preminuli)“.


Kada je mumija stigla u Francusku, održane su sve vojne počasti koje su priličile jednom stranom državniku koji je došao u posetu u Francusku, a koje priliče i ukazuju se tuđim vladarima.


U Parizu je konstatovano da je mumija napadnuta gljivicama i preduzeti su koraci da se ovo otkloni. U toku istraživanja izvršena je naučna analiza koja pokazuje ratne rane, stare frakture, artritis i slabu cirkulaciju.


Takodje je utvrdjeno da je faraon bio ridjokos, svetle puti i berberskog porekla.


Ramzes II vladao je Egiptom od 1279. do 1212. godine pre nove ere.

Nijedan vladar pre i posle njega, nije izgradio toliko kolosalnih gradjevina, spomenika i hramova, zahvaljujući čemu je zasluženo poneo titulu ,,Ramzes Veliki“.

Autor: Nacionalna geografija

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments