Vlada Srbije imenovala je radnu grupu povodom pronalaženja rešenja i načina isplate ratnih dnevnica iz 1999. godine, piše „Politika“.

Borci u toj radnoj grupi imaju tri člana, i to su Dejan Milošević iz Kuršumlije, predstavnik udruženja „Gvozdeni puk“, Dejan Veličković iz Niša, predstavnik udruženja „Oko sokolovo“, i advokat Miroslav Živković iz Beograda, koji zastupa ratne veterane.
Pored boračkih predstavnika imenovana su po dva člana iz Ministarstava odbrane i dva člana iz kabineta Vlade Srbije.
Ovo nije borba za novac, već borba za dostojanstvo i pravdu„, rekao je Milošević.
On je naglasio da su na mukama ratnih veterana pojedini advokati napunili džepove, a država je oštećena na ime sudskih troškova koje je isplatila tim advokatima.
Naplata sudskih troškova išla je isključivo preko izvršitelja i država je oštećena za oko 220 miliona evra. To je velika pljačka i afera. Da je država bila razumna, do toga ne bi došlo, a taj novac bi otišao na pravu stranu, ljudima koji su ratovali. Sada pojedini advokati imaju po 20 miliona evra na računu, a mi se i dalje borimo za neisplaćene dnevnice koje su nam sledovale po zakonu„, rekao je Milošević i dodao da onim što rade štite i državni budžet.
On tvrdi da su mnogi advokati prevarili borce zarad svog ličnog interesa.
Advokat Miroslav Živković kaže da učestvuju u radnoj grupi sa ciljem da se spreče prevare i zloupotrebe koje su se dosad događale.
Upozoravali smo da je loš rad našeg vojnog pravobranilaštva i sudova doveo do toga da je država oštećena. Drugi deo problema je što nijedna od ovlašćenih institucija nije reagovala na prevare pojedinih advokata i nekih nazovi udruženja veterana koji su u poslednjih 30 godina samo iskorišćavali i pljačkali učesnike ratova„, rekao je Živković.
Kako dodaje, prema njihovim nezvaničnim saznanjima, pokrenuto je oko 100.000 parnica u vezi sa neisplaćenim ratnim dnevnicama.
Od 2018. vojska je počela da priznaje neke tužbene zahteve ali samo određenim advokatima, i tu je napravljena višemilionska šteta po državu„, zaključio je on.
Autor:Tanjug, Politika
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments