Iako se nalaze na samom severu evropskog kontinenta, iako im noć zna trajati i duže od dana, iako dobar deo godine provode na temperaturama ispod nule, Finci su najsrećniji narod na svetu. Zašto je tako, postoji 11 razloga.

Zašto je to tako, moglo bi da objasni sledećih 11 razloga, piše Dnevnik.hr.

Finci provode mnogo vremena u prirodi
Oko 70 odsto teritorije zemlje nalazi se pod šumama, pa je to možda razlog zbog kog Finci rado provode vreme u prirodi. Okruženi šumom i prirodom osećaju se mirnim, a neke od najpopularnijih aktivnosti su duge šetnje i vožnja biciklom.
Bogatstvo voda

Finska se naziva i „zemljom hiljadu jezera“. Ta jezera rezultat su glacijacije koja se završila pre 10 hiljada godina. Voda u finskim jezerima toliko je čista i zdrava da je možete piti direktno kod kuće iz slavine, a gotovo svaki restoran ponudiće vam i besplatnu vodu u bokalu, čak i ako ne pitate.

Novac za decu

Cela priča počela je sa nekadašnjim italijanskim premijerom Silvijem Berluskonijem, koji je jednom prilikom, u moru gafova po kojima je bio poznat, uspeo da izjavi da nije ljubitelj finske hrane i da se ona ne može meriti sa italijanskom. Posledica? Tri godine kasnije Finska je osvojila takmičenje u spremanju pica i iza sebe ostavila upravo Italiju, a pobednička pica zvala se – Berluskoni.

Kraljevi recikliranja

Finci su davnih dana shvatili da je recikliranje potreba, pa se čak više od 90 odsto otpada – reciklira. Devet od deset plastičnih boca moguće je reciklirati, a kod staklenih procenat je još i veći.

Poverenje u policiju

Građani ovde itekako veruju policiji. Poverenje je iznad 90 odsto, a i poverenje u ostale institucije takođe je na visokom nivou.

Neobični sportovi

Tačno pre 10 godina Finska je postala prva zemlja na svetu koja je pravo na internet proglasila osnovnim ljudskim pravom. Vlada je naložila pružaocima usluga da brzina mora biti najviša moguća, te da internet mora biti dostupan svima.

Ludi za kafom

Prema podacima Internacionalne organizacije za kafu, Finci su drugi na svetu prema konzumaciji kafe po glavi stanovnika.

Besplatno obrazovanje

Od malih nogu deca se usmeravaju na učenje jezika, pa u Finskoj većina stanovnika govori perfektan engleski. Obrazovanje je u školama, kao i na univerzitetima, besplatno, a finski obrazovni sistem jedan je od najboljih na svetu.

Selo Deda Mraza

Malo selo u Laponiji po imenu Joulupukki može se posetiti tokom cele godine. Finski Deda Mraz čak ima i pasoš, iz koga saznajete kako je oženjen, te rođen, „nekad davno“. Eto, tu očigledno veruju u bajke, pa je mnogima možda zato i život bajka!

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments