Rekonstruisana brana „Busur” u istoimenom selu kod Petrovca na Mlavi  je nakon skoro godinu dana izvođenja radova završena, a u narednim decenijama štitiće meštane tog kraja od bujičnih poplava.

Upravo jedna takva poplava pogodila je Busur prošle godine, probila branu iz 1965. godine, a voda prodrla u selo i okolna mesta i oštetila puteve, škole, kuće.

Rekonstruisana brana „Busur” štitiće meštane od bujičnih poplava 25388

Novu branu, u koju je uloženo 186 miliona dinara sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, obišao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović koji je kazao da je ta brana „školski primer” borbe protiv bujičnih poplava u celoj Srbiji.

„Prošle godine u junu u ovom kraju je za nekoliko sati palo oko 140 litara vode po metru kvadratnom. Voda je prodrla kao nikad do sada, oštetila branu i zato se moralo prići novim tehničkim rešenjima”, rekao je Nedimović.

Rekonstruisana brana „Busur” štitiće meštane od bujičnih poplava 25388

On je naveo da glavna brana, koja je visoka 16 metara i široka 70 metara, ima i šest bujičnih pregrada koje usporavaju prodor vode, navodeći da će biti izgrađeno još pet takvih pregrada.

Nedimović je rekao i da su i ovog juna padale velike kiše, te da je brana „Busur” tada imala svoju prvu generalnu probu i da je sve snimljeno kamerom.

Prema njegovim rečima, JP „Srbija Vode” trenutno izrađuje katastar svih područja u Srbiji gde su takve brane potrebne.

Osim plana da se u toku sledeće godine izgradi još pet bujičnih pregrada, u planu je, po rečima direktor JP „Srbija Vode” Goran Puzović, da se pronađe mesto uzvodno za izgradnju još jedne brane sličnih karakteristika.

„Tada bismo mogli ceo poplavni talas da držimo pod kontrolom”, rekao je Puzović.

Rekonstruisana brana „Busur” štitiće meštane od bujičnih poplava 25388
(Foto Opština Petrovac na Mlavi)

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić kazao je da građani opštine i okolnih naselja sada mogu mirno da spavaju.

„Nama ostaje da se naučimo kako da se ponašamo prema prirodi, jer kako smo se ponašali tako nam je i uzvratila i prošlogodišnjim poplavama dala opomenu”, naveo je Nedinić.

Rekonstruisana brana „Busur” štitiće meštane od bujičnih poplava 25388

Brana „Busur”, kažu izvođači, osim što će štiti građane od poplava u narednim decenijama, predstavlja i inženjerski poduhvat.

Radove su tokom proteklih godinu dana izvodili radnici JP „Vodoprivreda” iz Požarevca.

0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments