Pošumljavanje i setva deteline na 58,4 hektara unutrašnjeg odlagališta

Akcenat ovogodišnje rekultivacije degradiranog zemljišta na Površinskom kopu „Drmno“ je na uređenju unutrašnjeg odlagališta. Ovogodišnjim planom predviđena je tehnička rekultivacija na površini od 135 hektara, a biološka na ukupno 58,4 hektara.

− Novim zasadima bagrema planirano je pošumljavanje kosina treće etaže unutrašnjeg odlagališta Površinskog kopa „Drmno“ na površini od 20 hektara. Na ravnim delovima odlagališta predviđena je setva deteline na površini od 38,4 hektara − rekao je Velimir Damnjanović, inženjer za biološku rekultivaciju.

Rekultivacija degradiranog zemljišta - Novi zasadi bagrema 18593
Foto: EPS Energija

U toku su radovi na tehničkoj rekultivaciji, objašnjava Damnjanović, i do sada je uređen prostor od 30 hektara. Kada je reč o biološkoj rekultivaciji, dodaje on, zasađen je bagrem na kosinama koje zahvataju prostor od 20 hektara, kao što je planirano.

Rekultivacija degradiranog zemljišta - Novi zasadi bagrema 18593
Foto: P.Jovanović

Za prvu polovinu avgusta planirana je setva lucerke na ravnim delovima na površini od 38,4 hektara.Prema rečima Damnjanovića, u skladu sa dokumentom „Osnova gazdovanja šumama gazdinske jedinice Kopovi Kostolac“ i sa ovogodišnjim planom, završeno je uređenje prostora od 28,7 hektara.

Rekultivacija degradiranog zemljišta - Novi zasadi bagrema 18593
Foto: P.Jovanović

Damnjanović ističe da su realizovani i predviđeni poslovi na podizanju dva zaštitna eko pojasa. Jedan zahvata površinu od 1,9 hektara za naselje „Kanal“ u Kostolcu, a drugi je na granici eksploatacionog polja kopa „Drmno“ i prostire se na površini od 1,2 hektara.

Rekultivacija degradiranog zemljišta - Novi zasadi bagrema 18593
Foto: P.Jovanović

Cilj je da se zaštiti selo Drmno. Tokom godine, obaviće se i predviđena nega i održavanje voćnjaka na površini od dva hektara, koji se nalazi na spoljnjem odlagalištu PK „Drmno“, i zasadiće se paulovnija na površini od 3,5 hektara.


Autor: EPS Energija/S. Srećković

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments