Odluka da se remonti ubrzaju i redukuju usaglašena sa nadležnima u EPS-u. Do sada su završeni poslovi na remontu transportnog sistema i odlagača koji radi u sklopu petog rudarskog sistema za otkrivanje uglja.

Zbog ostvarivanja planiranih proizvodnih planova i povećanih potreba za ugljem ovogodišnji plan remonata biće redukovan u pogledu vremena za njegovo sprovođenje i obima planiranih radova na rudarskim mašinama i opremi, saznajemo na Površinskom kopu „Drmno“.

– Doneta je odluka koja je usaglašena sa nadležnima iz EPS-a, da se remontne aktivnosti ubrzaju i redukuju – izjavio je Zoran Stojković, upravnik Sektora mašinskog održavanja.

U tom smislu, remontne aktivnosti svešće se na produžene servise, popravke u postupku redovnog održavanja i tokom planskih stajanja. U skladu sa novim okolnostima, preduzimamo organizacione mere kako bi za kraće vreme otklonili što više nedostataka na mašinama. Učinićemo sve da odgovorimo novim zahtevima i da sve rudarske mašine i opremu pripremimo za pouzdan rad tokom narednog perioda.

Remonti na kopu „Drmno“ - Zbog potreba sistema, smanjeni i ubrzani 21467
Foto: Energija Kostolac

Do sada su završeni poslovi na remontu transportnog sistema i odlagača koji radi u sklopu petog rudarskog sistema za otkrivanje uglja, a u toku su obimni poslovi na popravci bagera SRs 2000/32, koji je angažovan u okviru pomenutog rudarskog sistema za otkrivanje uglja.

– Pored sanacije postojećeg ležaja okreta gornje gradnje bagera i zupčastog venca, na ovoj mašini biće zamenjen i reduktor radnog točka. Odustali smo od zamene radnog točka bagera, upravo zbog skraćenja rokova za popravku mašina. Radovi na bageru trajaće najverovatnije i tokom jula. Otklonjen je i najveći broj uočenih nedostataka na mašinama i opremi, koja je angažovana na otkopavanju jalovine u sklopu Trećeg rudarskog sistema. U poslednjoj dekadi juna počeli smo sa radovima na mašinama koje se eksploatišu u sklopu Ugljenog sistema i postrojenjima drobilane. Planirano je da već u prvoj nedelji jula krenemo sa proizvodnjom uglja, s tim što će radovi na bageru 800 trajati do sredine meseca, zbog povećanog obima i složenosti posla. Po okončanju radova i on će biti uključen u proizvodni proces iskopavanja uglja i popunu deponija kako bi do okončanja remontnih poslova u termoelektranama obezbedili dovoljne količine uglja za njihov rad – detaljan je Stojković.

Meteorološki uslovi u proteklom periodu nisu bili naklonjeni, što je uticalo na dinamiku izvođenja radova. Prema predviđanjima meteorologa slede visoke temperature.

Organizacija


Pred nama su brojni složeni poslovi koje moramo obaviti za što kraće vreme. To će zahtevati bolju koordinaciju, organizaciju i veći napor svih učesnika u poslu kako da bi mašine bile spremne za rad posebno tokom zime – kazao je Stojković.

Autor: Energija Kostolac/S. Srećković

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments