Pouzdanost rada blokova uvek zavisi od kvalitetno urađenih remonata. Visok stepen brige o postrojenjima omogućava da se broj neplaniranih zastoja svede na minimum, a planovi proizvodnje realizuju u celini.

U sklopu predstojećeg remonta u TE „Kostolac B”, na bloku B2 biće implementirane primarne i sekundarne mere za redukciju azotnih jedinjenja, koje će u značajnoj meri uticati na smanjenje emisije ovih gasova.

Energetika podrazumeva i proizvodnju električne energije i maksimalnu zaštitu životne sredine, što zahteva i osavremenjavanje svih segmenata postrojenja.− Ovogodišnji remont na bloku B2 trajaće oko šest meseci, odnosno 165 radnih dana. Predviđeno je da blok uđe u remont 1. jula.

U okviru svih zahvata koji će biti urađeni, posebno se izdvaja ugradnja primarnih i sekundarnih mera za redukciju emisije azotnih oksida. Radi se o izuzetno složenom tehničkom zahvatu, koji je zahtevao brižljivo planiranje − rekao Željko Ilić, direktor TE „Kostolac B”.Na bloku B1 u ovoj eleketrani već su ugrađene primarne mere za redukciju emisije azotnih oksida.

Remontna sezona TE „Kostolac B - Ulaganje u zaštituživotne sredine 16551
Foto: P.Jovanović

− Na bloku B2 predstoji ove godine prvo implementacija primarnih mera, a zatim ugradnja sekundarnih mera za redukciju emisije azotnih oksida. Zbog velikog stepena tehničke složenosti, sekundarne mere izvešće se iz dve faze. U okviru sekundarnih mera imamo izgradnju novih objekata koje zahtevaju, dodatne dozvole za izgradnju. Konkretno, biće izgrađen rezervoar za reagens, koje je obaveza investitora, a sva ostala instalacija od rezervoara prema kotlu je obaveza izvođača radova.

Imajući u vidu dozvole i vreme za koje treba da ih izdaju nadležna ministarstva, ove godine neće biti završeni sekundarni radovi.

− Završetak ugradnje sekundarnih mera biće 2020. godine, samim tim i konačna garancijska ispitivanja, biće završena u 2020 godini. Ove godine biće završene primarne mere na bloku B2, i garancijska ispitivanja. Reč je o velikom projektu koji će značiti i značajno angažovanje kompanija koje se bave ovom vrstom posla – rekao je Ilić.

Treba pomenuti da će ove godine na bloku B2 biti urađen kapitalni remont turbine.

− Posao je dobio „General Electric” i za to je potpisan ugovor. Veliki posao je i zamena dela međupregrejača 1, kao i zahvati u kotlu koji se radi na višim kotama. Aktivnosti su brojne a poslovi složeni za ovaj remont na bloku B2. Sve to uslovljava da se remont radi sa visokim stepenom koordinacije svih angažovanih, i naših zaposlenih i izvođača radova. Potpisan je ovih dana i ugovor za opremu za napojne pumpe. Imamo i standardne zahvate, koje ćemo uraditi u sklopu remonta na ovom bloku – rekao je Ilić.

Na bloku B1 biće realizovan standardni remont u trajanju od 30 radnih dana, tako da se remont bloka B1 i B2 preklapaju oko 15 dana. Remont bloka B1 startuje 15. juna i traje do 15. jula, a od izuzetnog značaja je preklapanje koje će trajati 15 dana, što omogućava da se obavi i remont zajedničkih postrojenja.

Autor: EPS Energija/I. Milovanović

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments