Reprezentacija Srbije u američkom fudbalu ugostiće nacionalni tim Češke Republike 27. oktobra na Gradskom stadionu u Požarevcu u prvoj utakmici novog ciklusa Evropskog prvenstva.

Utakmica počinje u 12 časova.

Ovom prilikom Srpska asocijacija američkog fudbala poziva sve ljubitelje američkog fudbala u Požarevcu i Srbiji da podrže nacionalni tim u borbi za novi najbolji plasman u istoriji Srbije.

Reprezentacija Srbije u američkom fudbalu dočekuje nacionalni tim Češke Republike 27. oktobra na Gradskom stadionu u Požarevcu 24350

Afudbal igra se u Srbiji od 2003. godine, a reprezentacija Srbije trenutno zauzima 8. mesto u Evropi prema rang listi IFAF (Internacionalne federacije američkog fudbala).

Dve nedelje posle utakmice sa Češkom reprezentacija Srbije će odmeriti snage sa aktuelnim prvakom Evrope Francuskom u Lilu. Češka i Francuska svoj međusobni duel igraju 13. oktobra.

Selektor reprezentacije Srbije Dag Atkins i njegov stručni štab posle probe na SC Strelište u Pančevu 29. septembra odredili su putnike za Kopaonik, gde su se reprezentativci pripremali od 4. do 8. oktobra. Naredno okupljanje zakazano je na SC Strelište u nedelju 13. oktobra.

Reprezentacija Srbije u američkom fudbalu dočekuje nacionalni tim Češke Republike 27. oktobra na Gradskom stadionu u Požarevcu 24350

Ovo je prva godina kako se Evropsko prvenstvo igra u novom formatu. Novi format podrazumeva početak takmičenja u grupama posle čega će se pozicionirati timovi za nastavak takmičenja sledeće godine. Ovaj format obezbediće minimum dve zvanične utakmice svake godine.

Selektor Srbije je američki trener Dag Atkins. Atkins ima ogromno fudbalsko iskustvo. Trenerskim poslom počeo je da se bavi 1970. godine na srednjoškolskom nivou u Americi, kao trener ofanzivne linije.

Glavni trener prvi put je postao 1975. godine u Sequim srednjoj školi u državi Vašington. Na koledž nivo prelazi 1983. godine, kao defanzivni koordinator Central Vašington univerziteta.

Do 1994. godine na istoj poziciji radio je i na Oregon Tek i Humbolt Stejt univeritetima, a od 1995. do 2000. godine radio je na Nevada univerzitetu u Diviziji 1 koledž fudbala kao trener defanzivne linije. Tada se vraća na Humbolt gde je bio glavni trener do 2007. godine, a nakon toga je do 2012. ponovo bio defanzivni koordinator na Šasta i Siskijus koledžima koji su, kao i Humbolt, locirani u Kaliforniji.

Reprezentacija Srbije u američkom fudbalu dočekuje nacionalni tim Češke Republike 27. oktobra na Gradskom stadionu u Požarevcu 24350

Dag Atkins dugi niz godina paralelno je radio i u Evropi. Započeo je kao glavni trener 1986. i 1987. godine u finskom klubu Tampere Rocks, a bio je i defanzivni koordinator reprezentacije Finske koja je nauspešniji nacionalni tim u Evropi sa pet osvojenih evropskih prvenstava.

U Evropu se vraća 2010. godine. Kao defanzivni koordinator postao je šampion Austrije sa Danube Dragons, 2012. godine osvojio je ligu Češke sa ekipom Prague Black Hawks, a 2013. i 2014. godine, dva puta uzastopno kao glavni trener osvaja ligu u Švedskoj sa Carlstad Crusaders.

Iskustvo koje je stekao u Češkoj može da donese prevagu u predstojećoj utakmici:

„Oduševljen sam što ćemo ove jeseni igrati protiv Češke. Gledao sam nekoliko utakmica ekipe Prague Black Panthers (Black Panthers je tim nastao fuzijom ekipa Prague Black Hawks i Prague Panthers) ove godine, a tokom prethodnih godina nekoliko puta sam imao priliku da gledam i njihov nacionalni tim. Ono što je sigurno je da su Česi fizički spreman i jak tim, koji igru bazira na čvrstini. Željno iščekujem tu utakmicu i očekujem da će biti odličan meč”, izjavio je coach Dag Atkins.

U Srbiju dolazi 2015. godine i sa ekipom Vojvoda iz Novog Sada osvaja Prvu ligu Srbije i CEFL ligu. Kao selektor reprezentacije te godine savladao je ekipu Mađarske sa 56:0 i plasirao se na Evropsko prvenstvo , a pre toga Srbija je pobedila reprezentaciju Italije u prijateljskom meču sa 34:31.

Reprezentacija Srbije u američkom fudbalu dočekuje nacionalni tim Češke Republike 27. oktobra na Gradskom stadionu u Požarevcu 24350

U septembru 2016. godine, reprezentacija Srbije je nastupila u drugoj rundi EP na turniru u Italiji. U polufinalu savladana je Švajcarska sa 17:0, a u finalu turnira domaća Italija bila je bolja sa 17:14 i plasirala se u finalnu fazu. U 2017. godini Srbija je igrala prijateljski meč sa Turskom i pobedila sa 14:7.

Stručni štab reprezentacije čine: Dag Atkins (glavni trener i ofanzivni koordinator), Predrag Durlić Vujić (defanzivni koordinator), Petar Vitorović (trener ofanzivne linije), Blažo Bojić (trener hvatača), Miloš Grujičić (trener raningbekova), Džoš Hepner (trener defanzivne linije), Vladislav Petković (trener lajnbekera), Predrag Šćekić (trener lajnbekera i pomoćnik defanzivnog koordinatora), Ljubodrag Anđelković (trener defanzivnih bekova), Lorens Vilijams (trener specijalnog tima).

Na širem spisku reprezentacije Srbije se nalazi sledećih 63 igrača.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments