U osnovnim školama širom Srbije danas će biti objavljeni konačni rezultati male mature, a popunjavanje i predaja lista želja obaviće se u petak i subotu. Rezultati male mature su bolji nego prošle godine, kaže pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.

Srpski, odnosno maternji jezik, u rangu je prošlogodišnjeg testa, matematika je urađena za čitav bod bolje, dok su rezultati kombinovanog testa najlošiji, gde je prosek oko 11 poena, istakla je Vesna Nedeljković.

Pomoćnica ministra prosvete dodaje da je ponavljanje testa bila prava odluka, jer su na taj način deca koja imaju strože kriterijume u školama imala šansu da ostvare visok rezultat na završnim testovima i tako dopune uspeh iz škole.

Donja granica bodova za upis smanjiće se za 0,8 poena ili jedan poen u odnosu na prošlu godinu. Informacije o donjem pragu za sve škole mogu se pronaći u Informatoru ili na sajtu 
www.upis.mpn.gov.rs.

Što se tiče popunjavanja liste želja, Nedeljkovićeva savetuje roditeljima da to urade sa decom kod kuće i da se iz Konkursa dobro i pravilno prepišu podaci, jer se mogu desiti greške pri unosu tih podataka u bazu.

Prema rečima pomoćnica ministra prosvete, prva, druga i treća želja na listi treba da budu realne, jer statistika pokazuje da više od 90 odsto učenika upiše jednu od prve tri želje.

Ukoliko deca imaju dovoljan broj bodova za upis prve škole na listi želja, a kvota nije popunjena, deca će biti upisana u željenu školu.

Nedeljkovićeva kaže i da je bolje da se popuni cela lista, pošto pojedini đaci neće „upasti“ u željenu školu, ali da je moguće prevazići taj problem posle raspoređivanja đaka.

„Uvek je bolje ući u prvom upisnom krugu gde god. Nekad to nije željena škola. Uvek postoje načini da određenom molbom pređete u željenu školu. Ništa nije ni konačno, ni presudno“, navela je Nedeljkovićeva.

Izmene koncepta male mature izvesne

Kada je reč o „provaljenom“ testu iz matematike, Nedeljkovićeva kaže da je to jedan „neprijatan i ružan događaj koji nikako nije smeo da se dogodi“.

Dodaje da Ministarstvo prosvete u tom slučaju ne snosi nikakvu vrstu odgovornosti, osim što je deo lanca.

„Sistem male mature je takav da se eksterno štampaju testovi, što je najveća greška u okruženju. Uvek postoji ispitni centar, to je jedno mesto odakle potiču testovi. Desilo se u Engleskoj, skoro se desilo i u Hrvatskoj. Nažalost, takve stvari se dešavaju. Ovde je pojedinac odgovoran“, rekla je Nedeljkovićeva.

Navela je i da će mala matura sigurno doživeti promene.

„Radna grupa je dala predloge užem timu na razmatranje. Mala matura mora biti sastavni deo državne, velike mature. Moraju se podudarati u konceptima“, saopštila je Nedeljkovićeva.

Autor:RTS

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments