Ivana Đunisijević iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kaže za RTS da nijednom osiguranom licu, zbog prethodnog perioda izazvanog vanrednim stanjem, neće biti uskraćeno pravo na vantelesnu oplodnju.

Zdravstveni sistem vraća se u svoj normalan rad. O trošku države nastavlja se program vantelesne oplodnje i program operacije katarakte.

Ivana Đunisijević je rekla, gostujući u Dnevniku RTS-a, da pravo na vantelesnu oplodnju imaju sve žene, osiguranici, do svoje navršene 42. godine.

Istakla je da nijednom osiguranom licu, zbog prethodnog perioda izazvanog vanrednim stanjem, neće biti uskraćeno pravo na vantelesnu oplodnju.

„Svaka žena koja je navršila 42 godine života za vreme vanrednog stanja i 30 dana nakon vanrednog stanja, može da aplicira sa svojim partnerom na lekarsku komisiju radi vantelesne oplodnje“, navela je Đunisijevićeva.

Nakon što dobije potvrdu o ispunjenju uslova za uključivanje u postupak na lekarskoj komisiji, čija je važnost 12 meseci, ustanova je u tom periodu dužna da započne sa postupkom vantelesne oplodnje ili da te žene isključi iz postupka.

„Novim uputstvom, važnost potvrda koje su izdate u periodu od 1. marta do 31. decembra prošle godine, sada je produžena za još šest meseci. Znači, ukupno 18 meseci“, istakla je Đunisijevićeva.

Prema njenim rečima, 1.000 osiguranih lica bilo je upućeno na postupak vantelesne oplodnje do početka vanrednog stanja.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments