Direktor ribnjaka Sutjeska, u Opštini Sečanj, inženjer poljoprivrede Vidak Milošević kaže da je srpsko ribarstvo u ozbiljnom je problemu od uvođenja vanrednog stanja, koje se poklopilo sa velikim postom, kada u redovnim okolnostima ostvaruje najveći prihod, a sada će uspeti da se proda jedva 30 odsto ribe od planiranog.

Usred posta došli u situaciju da je objavljeno vanredno stanje, sve je stopirano. Ulazimo u veliki problem, imamo ribu, koju smo ostavili za Uskršnji post, a odmah za dve nedelje je i Đurđevdan, koji je, takođe, postan. Trebalo je da imamo ozbiljne prihode, a sve je to stalo. Prodaćemo možda tridesetak odsto te ribe koju je trebalo da prodamo„, objašnjavaMilošević u telefonskom razgovoru za Tanjug.
Za Uskršnji post, ali i za Đurđevdan, ribnjak „Sutjeska“ ostavio je stotinak tona konzumnog šarana, što je, kaže Milošević, 90 odsto potreba koje bi mogli da prodaju u tom periodu, u redovnim okolnostima.
Ribarstvo u Srbiji u ozbiljnom problemu od uvođenja vanrednog stanja 34281
Navodi da u vreme vanrednog stanja i zabrane kretanja, ljudi kupuju znatno manje ribe i za krsne slave, jer ih slave samo u krugu porodice, pa ne uzimaju oko 50 kilograma, što je prosek u redovnim okolnostima, nego desetak kilograma. Kaže da je to što neće prodati ribu samo jedan rukav problema, drugi je što, kako kaže, riba, za razliku od ostalih poljoprivrednih proizvoda, ne može da stoji.
Nama riba sada stoji u objektima gde je spremljena za tržište, ona tamo kalira, uginjava. Moraćemo tu ribu, koju smo spremili za tržište, da vraćamo nazad u proizvodnju. Ona ima znatno manji prirast, znaci povećavamo troškove„, kaže Milošević.
Dalje objašnjava da, ne samo što će imati gubitak u prethodnoj proizvodnji, nego će imati gubitke i u narednoj proizvodnji.
Zato što ćemo vratiti ribu koja je spremljena za tržište, koja će potrošiti dodatnu količinu hrane, a konverzija će biti znatno lošija i samim tim će nam povećati troškove„, kaže on.
U situaciji, kaže sagovornik Tanjuga, kad je srpsko ribarstvo generalno u problemu, jer „svake godine gubimo po jedan ribnjak“, vanredno stanje usled pandemije dodatni je udarac. Navodi da će na ribarstvo imati dugoročne posledice.
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments