RIK saopštio preliminare rezultate IZBORA za nacionalne savete nacionalnih manjina

Politika

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević održao je juče Prvu redovnu konferenciju za novinare na kojoj je predstavio privremene rezultate izbora za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, koji su održani 4.novembra 2018.godine.

Dimitrijević je podsetio da je 18 nacionalnih manjina na neposrednim izborima biralo svoje predstavnike u nacionalnim savetima, dok su predstavnici hrvatske, crnogorske, ruske i makedonske nacionalne manjine svoje predstavnike birali putem elektorskih skupština.

Za neposredne izbore konačan broj birača koji su upisani u posebne biračke spiskove bio je 467.545, a oni su svoje pravo da glasaju mogli da iskoriste na 926 biračkih mesta.

Za ove izbore Republička izborna komisija je proglasila 58 izbornih lista, a rad organa za sprovođenje izbora pratili su strani posmatrači, Misija OEBS i Delegacija EU u Srbiji, ambasade Velike Britanije, Hrvatske, SAD, Slovačke, Turske, Nemačke i Ukrajine, kao i domaći posmatrači, ali i predstavnici predlagača izbornih lista koji su nadgledali rad biračkih odbora i Republičke izborne komisije.

Dimitrijević je istakao da je na ovim izborima obezbeđena puna trasparentnost izbornog procesa i na osnovu pristiglih zapisnika, kojih je ukupno bilo 3.428 sa svih 926 biračkih mesta, saopštio privremene rezultate izbora za svaku nacionalnu manjinu.

Za članove Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine na 97,18 odsto obrađenih biračkih mesta, glasalo je 54,35 odsto birača, a izborne liste su osvojile sledeći procenat glasova, odnosno, mandata:

Izborna lista VLASI ZA SRBIJU, osvojila je 93,35 odsto glasova ili 22 mandata i
Izborna lista Udruženje „Gergina“ Negotin-Primarijus dr Siniša Čelojević, osvojila je 4,78 odsto glasova ili 1 mandat.

Za članove Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine na 97,83 odsto obrađenih biračkih mesta, glasalo je 50,69 odsto birača, a izborne liste su osvojile sledeći procenat glasova, odnosno, mandata:

Izborna lista „SVEEVROPSKI ROMSKI POKRET“, osvojila je 83,23 odsto glasova ili 32 mandata,
Izborna lista ROMI ODLUČNO ZA SRBIJU, osvojila je 4,58 odsto glasova ili 1 mandat,
Izborna lista RESPEKT ZA ROME – VLADAN STANOJEVIĆ, osvojila je 3,36 odsto glasova ili 1 mandat,
Izborna lista SAVEZ DRUŠTAVA ROMA REPUBLIKE SRBIJE „SLOŽNO I ZAJEDNO ZA BOLjE SUTRA ROMA“,osvojila je 2,51 odsto glasova ili 0 mandata i
Izborna lista Ujedinjena partija Roma – Jekutni Partija Romani, osvojila je 4,68 odsto glasova ili 1 mandat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *