Već više od 300 godina moćna dinastija Targerijena vladala je Vesterosom. Kada je njihov rodonačelnik, Egon Osvajač, osvojio Sedam Kraljevstava, imao je najmoćnije oružje – zmajeve. Međutim, brojni međusobni sukobi, građanski ratovi i razne smicalice u borbi za vlast oslabili su Targerijene. Vremenom su ostali i bez zmajeva, a poslednji vladar iz ove kuće bio je Eris Drugi, poznatiji kao Ludi kralj…

Ali još je bilo nade… Erisov najstariji sin, Regar, bio je pun vrlina. Plemenit, pametan, lep, harizmatičan… Pored toga je i prelepo pevao… U ranoj mladosti ga ratovanje i vitlanje mačem nije uopšte zanimalo, ali je vremenom shvatio da, ako želi da bude vladar jednog dana, mora biti i dobar ratnik. Naprasno je počeo marljivo da vežba ratničke veštine i vrlo brzo je postao odličan mačevalac.

Svi su u prestolonasledniku videli velikog budućeg vladara, pa su lakše podnosili paranoju Ludog kralja.

ROBERTOVA POBUNA – BITKA KOD TROZUPCA 7196

Upravo je princ Regar Targerijen pokrenuo lavinu koja će dovesti do njegove propasti. Iako je bio oženjen prelepom Elijom Martel, princezom Dorne i sa njom imao dvoje male dece, zaljubio se u Lijenu Stark, ćerku lorda Rikarda Starka, Nadzornika Severa. Pošto pobednici pišu istoriju, posle Robertove pobune raširila se priča da je Regar oteo Lijenu i da ju je silovao. Svima je jasno da ovo nije tačno…

Lijena je bila verena za Roberta Barationa, plemića koji je još u ranoj mladosti pokazao sve svoje osobine. Puno je pio, jurio ženske, iako veoma mlad, već je imao jedno kopile. Bio je izuzetno snažan ali i grub i prostak, da ne kažem – teška sirovina. Sa druge strane, princ Regar je bio nežan i osećajan, a svojom pesmom bi izmamio suze svima koji bi ga slušali… Neće biti da je Regar oteo Lijenu, već će pre biti da je zaljubljeni par pobegao od planova koje su njihove porodice imale za njih.

ROBERTOVA POBUNA – BITKA KOD TROZUPCA 7196

Bilo kako bilo, Lijenin otac, Rikard Stark, a potom i najstariji brat Brendon, dolaze u prestonicu Sedam Kraljevstava, Kraljevu Luku da traže da se Lijena vrati kući. Međutim, Ludi kralj, obuzet glasovima u svojoj glavi i neprestanom paranojom, ubija oca i sina iz čuvene plemićke porodice Stark na vrlo užasan način. Potom, od lorda Džona Erina traži da mu dovede i drugog sina porodice Stark – Edarda, zvanog Ned. Mladi Ned Stark je bio poveren Džonu Erinu na vaspitavanje, tako da plemeniti Erin nije mogao tek tako ubiti svog štićenika zbog ludila kralja Erisa Drugog.

ROBERTOVA POBUNA – BITKA KOD TROZUPCA 7196

Sve ovo je izazvalo pobunu protiv Ludog kralja, poznatiju kao Robertova pobuna.

Na čelu pobune bio je Robert Baration, čiju je verenicu, navodno, oteo i silovao princ Regar. Uz kuću Barationa stale su kuće Erina i Starka sa svojim vojskama.

ROBERTOVA POBUNA – BITKA KOD TROZUPCA 7196

U početku je pobuna imala dosta uspeha. Robertova vojska je ređala pobedu za pobedom, a princ Regar je vreme provodio sa svojom Lijenom Stark daleko na jugu.

Onda je Regar odlučio da je dosta bilo uživanja i da mora da krene u rat. Poveo je na pobunjenike silnu vojsku ali je najbolje ostavio tu, na jugu, u Dorni, kod Kule Radosti. Uz Lijenu su ostali trojica kraljevih gardista – ser Džerald Hajtauer, komadant Kraljeve garde, ser Osvald Vent i ser Artur Dejn, Jutanji Mač, najveći ratnik u istoriji Vesterosa sa svojim čuvenim mačem Zora.

A zašto je Regar krenuo u rat bez trojice svojih najboljih ratnika, saznaćete na kraju …

ROBERTOVA POBUNA – BITKA KOD TROZUPCA 7196

Sa 40.000 vojnika, princ Regar Targerijen je marširao na sever. U susret mu se uputila vojska od 35.000 pobunjenika. Do odlučne bitke došlo je na reci Trozubac.

Rojalističke trupe prelaze reku i na drugoj obali dolazi do ogorčene borbe koja traje satima. Na levom krilu pobunjenika, vitezovi Dola, odani kući Erin, jurišaju na kraljeve pristalice iz Dorne i tom prilikom gine princ Luin Martel, brat Regarove supruge Elije Martel. Međutim, i dalje nema naznaka ko će pobediti u ovoj bici. Kada ni jedna, ni druga strana, uz sve žrtve, nisu mogle da prevladaju, na središnjici bojišta ugledaše se komadanti vojski.

Robert je odmah izazvao princa Regara na dvoboj, što je ovaj viteški prihvatio.

Robert nije koristio ustaljeno oružje, već se borio ratnim čekićem, toliko teškim da mnogi ljudi nisu mogli ni da ga podignu, a kamoli da ga koriste u borbi. To govori o njegovoj izuzetnoj fizičkoj snazi. Sa svojom kacigom ukrašenom jelenskim rogovima, simbolom kuće Baration, izlazi pred princa koji mu je oteo verenicu.

Princ Regar, uveren u svoju izuzetnu veštinu baratanja mačem, nosio je crni oklop. Na grudima mu je od blještavih rubina sijao crveni troglavi zmaj, simbol kuće Targerijena. Spreman je da odbrani pravo na presto koji njegova porodica ima već vekovima i da bude sa ženom koju voli.

Ostali umorni ratnici zastadoše i sve oči behu okrenute ka ovom, odlučujućem dvoboju.

U prvom naletu, Regar uspeva da rani Roberta. Previše ponosan i pomalo ohol, Regar otvoreno napada svog protivnika u nameri da još jednim udarcem mačem okonča pobunu i istakne svoje pravo na presto. U tom trenutku, Robert skuplja poslednje atome svoje ogromne snage, silno zamahuje svojim ratnim čekićem i pogađa lepog princa po sred grudi. Regar, slomljenog oklopa i rebara, pada mrtav sa konja. Po reci Trozubac se razleteše rubini iz grba Targerijena, kao da se više nikada neće sastaviti.

ROBERTOVA POBUNA – BITKA KOD TROZUPCA 7196

Videvši smrt svog princa, vojska Targerijena se dade u beg, a mnogi pobunjenici skočiše u reku da skupljaju raspršene rubine. Kažu da se i danas na tom mestu, ako imate sreće, može naći izgubljeni rubin iz Regarovog smrskanog oklopa.

Ima tu još puno detalja, ali da skratim priču, lukavi Tajvin Lanister je čekao ko će da pobedi u bici, pa da stane na njegovu stranu. Posle pogibije Regara Targerijena, sa svojom vojskom, na prevaru zauzima Kraljevu Luku, a njegov sin, inače kraljev gardista, Džejmi Lanister, ubija Ludog kralja i dobija nadimak Kraljeubica.

Ned Stark odlazi u Dornu, u Kulu radosti, gde u epskoj borbi, uz pomoć svojih prijatelja, nekako uspeva da savlada tri najbolja ratnika Sedam Kraljevstava. (po knjizi je ova borba bila „7 na 3“, dok je u seriji prikazana kao „6 na 2“)

ROBERTOVA POBUNA – BITKA KOD TROZUPCA 7196

Ubrzo, Ned Stark otkriva zašto ser Artur Dejn sa još dvojicom kraljevih gardista nije bio na Trozupcu… Njegova sestra Lijena je upravo rodila sina, koji je spoj leda i vatre, Starkovih i Targerijena… Na samrti mu je prošaputala: „Obećaj mi…“

ROBERTOVA POBUNA – BITKA KOD TROZUPCA 7196

…………………………………………………

                   Nadam se da redovni čitaoci „Časa istorije“ neće zameriti piscu ovih redova što je iskoristio svoju slobodu, i opisao jedan događaj iz knjige po kojoj je snimljena čuvena serija „GAME OF THRONES“.

……………………………………………………

Ned Stark je, znajući da je novi kralj, Robert Baration rešio da pobije sve Targerijene, čak i decu, morao da zaštiti svog novorođenog sestrića. Uprkos svojim strogim moralnim načelima, lagao je sve da je to njegovo kopile. I dok se svi pitaju koja je ta, koja je uspela da Ned Starka, čuvenog po poštenju, zavede da zaboravi svoju bračnu obavezu vernosti i rodi mu dete…

ROBERTOVA POBUNA – BITKA KOD TROZUPCA 7196

Džon Snou ne zna ništa

Vladimir Rajčić
Latest posts by Vladimir Rajčić (see all)
0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments