Ples oplemenjuje dušu, a velika je veština da uklopite pokrete i korake sa ritmom muzike. Zato je uz urođeni talenat i osećaj za ritam potrebno da se uloži puno sati vežbanja, truda i rada. I da volite ples, to je prvi preduslov, kaže nam Goran Miloradović, diplomirani inženjer rudarstva i rukovodilac Službe za rudarsko-geološka merenja u kostolačkom ogranku EPS-a.

Ples je njegov hobi i velika ljubav. U zanimljivom razgovoru preneo nam je svoje utiske i iskustva sa plesnog podijuma.Goran je završio rudarski odsek, smer rudarsko merenje na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu. U tadašnjem Javnom preduzeću „Kopovi Kostolac“ zaposlio se 1997, a od 2002. do 2005. godine radio je na PK „Ćirikovac“ kao šef smene najpre na Prvom, a posle i na Drugom BTO sistemu.

Foto: Privatna arhiva FB

Od 2005. do danas angažovan je u Službi za rudarsko-geološka merenja, a 2012. godine je postao i šef ove službe.− Prvi kontakt sa igrom uspostavio sam u osnovnoj školi, kada sam igrao folklor četiri godine, a u gimnaziji sam počeo da se bavim plesom – standardnim i latino, u plesnoj školi koja je prethodila današnjem požarevačkom „Boleru“.

Nastavio sam da plešem i na početku studiranja u Beogradu, početkom devedesetih godina, a onda je usledila pauza do 2015. godine − kaže Goran Miloradović.Ponovo sam krenuo na ples u požarevačkom klubu „Rojal“, gde sam pored standardnih i latino plesova vežbao i salsu i baćatu.

Kizombe, kao još jednog od tri plesa koji su sada svetski hit, tada nije bilo. − Na prvoj žurci jednog od plesnih klubova u Beogradu video sam da su mi potrebni bolji uslovi za učenje i vežbanje u ovoj oblasti.

Foto: Privatna arhiva FB

Plesanje sa najboljima


Kada su u pitanju moja dva omiljena plesa – kizomba i baćata, imao sam privilegiju da plešem sa najboljim instruktorkama iz Srbije i okolnih zemalja, a u više navrata i sa najboljim svetskim plesačicama. Do sada sam između ostalih igrao sa Izabelom (plesni par Izabela – Felisijen), Paolom (par Paola – Rikardo), Kloe (Kloe i Karlos), Tarom (Tara – Julijan), kao i sa Italijankama Anom Ferari i Ralijom Gati – pohvalio se Miloradović.

Tada sam se prebacio u beogradske plesne škole i prošao kroz većinu njih, kao što su „Danza del arte“, u kojoj su se vežbali salsa i baćata, zatim „Fiseta“ (baćata), „Primera“ (baćata i salsa), „Timbao“. U zavisnosti od termina, rokova i veličina grupa, uklapao sam se jer sam samo vikendom imao mogućnost da idem.

Zanimljivo je da sam u jednom periodu istovremeno vežbao u pet plesnih škola u Beogradu, a kizombu sam vežbao i u Smederevu. Već 2016. godine počeo sam da idem na plesne vikende i festivale koje organizuju plesne škole u Srbiji i okolnim zemljama. Prvo sam bio na festivalu u Rovinju, jednom od najvećih i najatraktivnijih u svetu. Ovaj festival najduže traje, na njemu učestvuju vrhunski svetski plesači i pojavi se više od 15.000 ljudi.

Te prve godine, sedam dana sam učestvovao u programu „Summer sensual days“, a druge nedelje u programu „Salsa“. Radionice traju po sedam do osam sati dnevno, a uveče se druženje nastavlja kroz žurke na morskoj plaži i pored bazena – objašnjava Goran. Pored toga, učestvovao je više puta i na većim festivale kizombe u Zagrebu, zatim u Poreču, kao i u Budimpešti, gde je pored kizombe zastupljena i baćata. U Beogradu je učestvovao i na festivalima „Sensual weekend“ i „Kizomba bomba“, a redovno posećuje i žurke i rođendanske proslave, koje skoro svakog vikenda organizuje neka od plesnih škola. Takođe, išao je i u Novi Sad, na „Kubaneru“, jedan od najvećih salsa festivala u Srbiji.

Foto: Privatna arhiva FB

Sabori geodeta

Od 2011 godine zaposleni iz Službe za rudarsko-geološka merenja ogranka „TE-KO Kostolac“ odlaze na Sabore geodeta. U standardnom i latino plesu, sa različitim partnerkama, na ovim druženjima redovno sam osvajao nagrade, kao i u pojedinačnim sportskim disciplinama – pikadu i stonom tenisu – kaže Goran Miloradović.

Zahvaljujući plesu proputovao je Srbiju i plesao u Kragujevcu, Beloj Crkvi, Vršcu, Pančevu, Jagodini, Ćupriji, Užicu, kao i u nedavno otvorenoj plesnoj školi u Nišu.

Goran ističe da je kizombu najmanje učio u plesnim školama, najviše preko radionica na festivalima i misli da je najbolje savladao. − Uz osnovni posao, koji mi obezbeđuje egzistenciju, tri godine bio sam potpuno posvećen plesu, koji mi je glavni izvor aktivnog odmora, opuštanja, strasti, ljubavi prema nečemu što voliš.

Foto: Privatna arhiva FB

Događaji koji se organizuju u svetu plesa su prijatni i što je možda i najbitnije, društvo koje se okuplja širi pozitivnu energiju. Ples mi je doneo druženje, ali i veliki broj poznanika i prijatelja u raznim delovima Srbije, okolnih zemalja, li i sa drugih kontinenata. Zato su se moj dosadašnji uloženi trud, rad i vreme zaista isplatili.

Sada sam se posvetio salsi i taj ples najviše vežbam u plesnoj školi „Urban kor“ u Smederevu − završio je zanimljivu priču Goran Miloradović i dodao da je još dvojicu kolega iz ogranka „TE-KO Kostolac“ uspeo da „zarazi“ plesom. Mirko Milić iz elektro službe i Marko Marković, bagerista na prvom BTO sistemu, vredno vežbaju salsu i stigli su već do srednje grupe.

Autor: EPS Energija/Predrag Životić