Stamnica je pothomoljsko selo u opštini Petrovac na Mlavi, a ovaj kraj oduvek je bio poznat po uzgoju ovaca. One su se oko Đurđevdana izvodile u planinu na bačije, a vraćale posle Mitrovdana. Ali, bačije su danas prazne, a broj ovaca u Stamnici mnogo je manji nego pre nekoliko decenija.

Jugoslav Kalinić, uzgajivač ovaca iz Stamnice je rekao: „Pedeset, šezdeset, sedamdeset smo imali ranije, pa onda smanjili, sad imam samo petnaest. Od tih petnajs ovce ne može da se živi“.

Bačijarsku tradiciju Stamničani već više od decenije pokušavaju da očuvaju “Saborom bačijara”.Ali, veliki problem je odliv stanovništva petrovačkog kraja u inostranstvo. Opština Petrovac na Mlavi kroz subvencije, pokušava da oživi ovčarstvo I mlade vrati na selo.

SABOR BAČIJARA U STAMNICI 18429

Saša Živojinović, pomoćnik predsenkika opštine Petrovac na Mlavi je istakao: „Da li smo mi radi da to uvećamo I pospešimo? Svakako da se preko Fonda za razvoj poljoprivrede u opštini Petrovac na Mlavi trudimo da to umnogome poboljšamo I uvećamo I ja mislim da smo na dobrom putu“.

Ipak, stanje srpskog ovčarstva nije tako dramatično kao što izgleda, a ovčarski fond uvećava se iz godine u godinu, kažu stručnjaci. Tome su značajno doprinele I državne subvencije, ali da bi bili uspešni domaći uzgajivači ovaca moraju promeniti poslovnu filozofiju.

Dr Zoran Rajić sa Poljoprivrednog fakulteta Zemun je rekao: „Večina naših poljoprivrednika I dalje smatra da može da drži desetak ovaca, dvadeset, trideset I da to bude neka dopunska delatnost, a ne osnovni izvor prihoda. Kada to premostimo prvo u glavi, shvatimo da broj ovaca mora da bude daleko veći. Ne pričamo o sto ovaca, već o stadioma ovaca od dvesta I više, e onda je to osnova za razvoj I napredak bilo kog poljoprivrednog domaćinstva“.

SABOR BAČIJARA U STAMNICI 18429

Ove godine na “Saboru bačijara” bilo je pesme I igre, ali manje ovaca nego prethodnih godina. Stamničani se sa setom prisećaju vremena kada je broj ovaca u njihovom selu bio veći od broja stanovnika.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments