Last updated on 2 априла, 2020 at 03:34 pm

Grlobolja je često vrlo neugodna, a može biti uzrokovana virusom, bakterijama, pušenjem ili alkoholom. Upale propraćene peckanjem kod gutanja i crvenilom i suvim grlom možete izlečiti i sami.

1. Tablete za povišenu temperaturu
Neugodnog osećaja peckanja dok gutate možete se rešiti uz pomoć uobičajenih tableta za skidanje temperature iz grupe paracetamola. Ove će tablete ujedno i sniziti povišenu temperaturu koja se može javiti kao posledica upale grla.

2. Slana voda                                                                                                                                   U 4 decilitra mlake vode dodajte kašičicu kuhinjske soli. Nekoliko puta na dan isperite grlo grgljanjem, ali obavezno ispljunite tečnost. Topla slana voda umiriti će upalu te umanjiti neprijatne simptome.

3. Med i limun
Kombinacija meda i limuna neće samo ublažiti neprijatne simptome grlobolje, već će pomoći pri izlečenju upale. Limun topi i čisti grlo od sluzi koja se sliva iz nosa u ždrelo, a med oblaže sluzokožu i sprečava delovanje bakterija. U decilitar tople vode dodajte kašičicu meda i limuna, mešajte dok se med ne otopi te ispijte.

4. Tečnost
Bilo da se radi o hladnim ili toplim napicima tečnost će goditi vašem grlu. Najbolje bi bilo piti čajeve ili običnu vodu, a izbegavajte mleko i mlečne proizvode jer oni mogu dodatno iziritirati vaše grlo. Isto važi i za sokove od limuna, pomorandže, grejpfruta i paradajza.

5. Bombone
Održavajte grlo i ždrelo vlažnim. Uz tečnost u tome će vam najbolje pomoći tvrde bombone ili pastile za grlo. Cuclajte ih tokom celog dana jer će oni aktivirati vašu sluznicu i samim time vlažiti grlo. Preporučuju se bombone sa ukusom mente, eukaliptusa ili meda.

Sami se rešite bolova u grlu u 5 koraka 2088

Sastojci za pastile za grlo „Ove prirodne pastile će oterati viruse i bakterije, dosadan kašalj te umiriti upaljeno grlo“

1 šoljica šećera
pola šolje vode
1 kašika limunovog soka
1 kašika meda
pola kašičice mlevenog đumbira
četvrtina kašičice mlevenog karanfilića

postupak:
1. U posudu sipajte šoljicu šećera i pola šolje vode. Prerežite limun na pola i iz jedne polovine iscedite kašiku soku u posudu (limunov sok bogat je vitaminom C) te dodajte kašiku meda koji ima antibakterijska svojstva, smiruje upaljeno grlo te zaustavlja kašalj.

2. Dodajte pola kašičice mlevena đumbira koji ojačava imunitet, suzbija upale, ublažava bol i mučninu, te na kraju dodajte četvrtinu kašičice mlevenog karanfilića. Ako nemate mlevenog karanfilića možete uzeti suvi karanfilić i sami da ga samelje. Karanfilić smanjuje stvaranje sluzi, deluje antiseptički i krcat je antioksidantima.

3. Posudu stavite na vatru i dobro promešajte sastojke. Kad počne da vri ponovo promešajte te smanjite vatru na lagano. Pustite da lagano kipi 15 do 20 minuta te svako malo promešajte. Dok smesa kipi pripremite protvan i podložite papirom za pečenje.

4. Kada prođe 15 do 20 minuta maknite posudu s vatre i pustite da se ohladi nekoliko minuta. Mešavina bi trebala biti gusta, tamna i sirupasta. Pomoću kašike izlijte mešavinu na pekpapir tako da kašikom zagrabite malu količinu smese i izlijete je u pekpapir radeći male ovalne bombone.

Pazite da se ne opečete jer je mešavina i dalje vrlo vruća. Za pravljenje bombona možete se poslužiti i kuhinjskom štrcaljkom, ali samo ako ste dovoljno vešti jer je smesa vruća.

5. Kada ste napravili bombone ostavite ih da se ohlade 20 minuta te ih pospite šećerom u prahu što će sprečiti da se slepe jedni za druge. Zatim ih skinite s papira te ih protresite u pekpapiru kako bi bili dobro prekriveni šećerom u prahu. Bombone su sada spremni za konzumaciju.

Dodatni saveti: kako biste bombone uvek mogli nositi sa sobom i imati ih pri ruci, uzmite limenu kutijicu, podložite je komadićem papira za pečenje i napunite je bombonama.
Možete spraviti i lekoviti napitak – dve bombone stavite u šoljicu vruće vode, pustite da se otope, promešajte i popijte.

 

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments