Danas je održan sastanak opštinskog Štaba za vanredne situacije. Predsednik opštine Petrovac na Mlavi, Duško Nedinić je zatim istakao:

„Razmatrali smo trenutnu epidemiološku situaciju, kao i mere koje se primenjuju ili bi eventualno trebale da se primenjuju.

Činjenica je, nažalost, da broj zaraženih virusom COVID 19 raste, ali i dalje smatramo da nema potrebe za proglašenjem vanredne situacije i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata. Od prošlog sastanka Štaba, pratimo razvoj situacije, i ono što je najvažnije je da prevelikog opterećenja bolničkih kapaciteta nema i uz ovakav porast zaraženih, što je jedan od glavnih kriterijuma za uvođenje vanredne situacije.

Podatke koje imamo od Doma zdravlja je da je 45 osoba pozitivno, ima pacijenata i sa težom kliničkom slikom, ali nema životno ugroženih ili na respiratorima.

To svakako nije razlog za opuštanje, već naprotiv, ozbiljno upozorenje koliko je neophodno striktno poštovanje mera i smanjenje svih nepotrebnih kontakata i okupljanja. U suštini, mere koje sada važe, najbitnije su od svih mera koje bi važile i da se uvede vanredna situacija.

Dakle, obavezne maske u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenom ukoliko ne postoji mogućnost održavanja distance, držanje distance, a okupljanja su dozvoljena do 10 osoba. Posebno napominjem, da je nošenje zaštitnih maski obavezno i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, banaka, apoteka, autobuskih i stajališta i slično.

U suštini kada je reč o merama, najviše je na nama samima da se odgovorno ponašamo i da sledimo preporuke. Sigurno da je lakše nosti masku nego se zaraziti i ići u karantin, i to ne samo inficirana osoba, već cela porodica. Mislim da to nikome ne ide u prilog.

Dodatno obezbeđenje poštovanje mera je i novi Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenje epidemije zarazne bolesti koje je donelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a koji su u obavezi da usvoje svi poslodavci do 10. avgusta 2020. godine. Planom primene mera se utvrđuju mere i aktivnosti kojima se povećava i unapređuje bezbednost i zdravlje zaposlenih radi sprečavanja pojave epidemije zarazne bolesti, kao i mere i aktivnosti koje se preduzimaju u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti u cilju bezbednosti i zdravlja na radu zaposlenih i zaštite prisutnih lica. Naša komunalna inspekcija će u okviru svoje nadležnosti pojačati kontrolu sprovođenja svih mera. Takođe, u 38 opština u kojima je uvedena vanredna situacija, stanje je mnogo gore kod nego kod nas. Mi svakako pratimo situaciju i rezultate testiranih, pa ukoliko bude bilo potrebe, doći će i do uvođenja vanredne situacije.

Pored toga, imamo puno poverenje u našu Opštu bolnicu i Dom zdravlja i njihove kapacitete za organizovanje rada, u ovim, otežanim uslovima. Imamo intenzivnu komunikaciju sa direktorima i u svakom trenutku smo im na raspolaganju za svaku neophodnu vrstu pomoći. To se odnosi i na ostale institucije, ustanove i preduzeća i našoj opštini, a takođe smo i u stalnom kontaktu sa predsednikom opštine, koji se trenutno nalazi u izolaciji.

Još jednom ponavljam, da opštinski Štab za vanredne situacije apeluje na sve naše sugrađane na strogo pridržavanje mera i smanjenje socijalnih kontakata.

Ostanite zdravi i bezbedni.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments