SASTANAK predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu, koji je trebalo da bude održan 2. septembra, najverovatnije će biti održan dva dana kasnije.

Postoji šansa da mu prisustvuje i prvi čovek Amerike Donald Tramp.

Kako „Novosti“ saznaju, iako dolazak Trampa nije izvestan, ta opcija nije isključena i upravo zbog toga je sastanak i pomeren. Spekuliše se i da bi skup u Vašingtonu umesto jednog, mogao da traje dva dana, što su neki protumačili kao stvaranje okvira da se pojača pritisak na Srbiju za postizanje konačnog dogovora:

– Ništa još nije dogovoreno, vidim da postoje inicijative da se datum pomeri za dan, dva. Pritisak na Srbiju uvek postoji, ali ne treba unapred da bežimo i da se nadamo da se nikada ni o čemu ne postigne dogovor. Ne mislim da će biti lako, a da li lično osećam veliki teret povodom toga, odgovor je – da – naveo je juče predsednik Aleksandar Vučić.

Upitan da li se na sastanku u Beloj kući na stolu mogu naći i političke teme, Vučić je rekao da bi on voleo da budu samo ekonomske, ali da ne isključuje iznenađenja:

– Ne mogu da garantujem da neće biti političkih pitanja, jer za politički dijalog i statusna pitanja je nadležna Evropska unija, u skladu sa odlukom UN, što smo ranije prihvatili.

Mogućnost da Tramp učestvuje u razgovorima Prištine i Beograda pominjala se i uoči 27. juna, kada je sastanak prvobitno trebalo da bude održan. Vest o tome tada je objavio „Njujork tajms“, ali je ona kasnije demantovana.

Ubrzo je i taj sastanak otkazan jer je Specijalno tužilaštvo u Hagu, mimo dosadašnje prakse, javno obnarodovalo da je podnelo optužnicu za ratne zločine protiv predsednika takozvanog Kosova Hašima Tačija. Objavljivanje informacije o optužnici tada je protumačeno kao namerna diverzija najmoćnijih zemalja EU, da bi se u startu isekao pokušaj Trampove administracije da preuzme proces pregovora.

Od tada se stalno potcrtava da će se u Americi razgovarati samo o ekonomiji, a da Evropa ostaje zadužena za političke aspekte. Ipak, kako je Tramp i ranije pokazao da ne drži previše do diplomatskih obzira i planova evropskih lidera, ne bi bilo iznenađenje da ipak odluči da preuzme inicijativu. Ukoliko bi došlo do značajnijeg napretka u pregovorima, Tramp bi to mogao da upiše kao još jedan plus u spoljnoj politici pred novembarske izbore, posle nedavnog sporazuma Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

O DEČANIMA U BRISELU

PREDSEDNIK je rekao da će Srbija nastaviti da se političkim i diplomatskim sredstvima bori za Pećku patrijaršiju, Dečane, Gračanicu, „čak i za Banjsku na severu KiM, koju smo velikim delom obnovili uloživši ogromna finansijska sredstava“:

– Ja ću svakako tu temu otvoriti u Briselu, jer to je jedna od stvari o kojoj se tamo mora govoriti. A ne znam da li će se o tome razgovarati u Vašingtonu.

Izvor: Novosti

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments