Vodič za ozakonjenje porodičnih kuća u romskim naseljima u Srbiji – naslovna stranaU okviru Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) pripremila je „Vodič za ozakonjenje porodičnih kuća u romskim naseljima u Srbiji“.

Vodič je namenjen stanovnicima romskih naselja koji su zainteresovani da ozakone porodičnu kuću podignutu bez dozvole za izgradnju. On sadrži osnovna objašnjenja o koracima koje je potrebno preuzeti kako bi se ozakonio i uknjižio objekat, odnosi se na kuće do 400 m2, a može se koristiti i pri ozakonjenju nezakonito dograđenih delova kuća ili pomoćnih objekata.

Pripremljeni materijal zasnovan je na Zakonu o ozakonjenju objekata i sa njim povezanim zakonima, a izdanje je priređeno na osnovu stanja koja su prepoznata kao tipična ili česta u romskim naseljima u Srbiji.

SKGO: Nova brošura o ozakonjenju stambenih objekata u romskim naseljima 42741

Tokom oktobra meseca, predstavnici SKGO će obići 10 lokalnih samouprava (Leskovac, Pirot, Aleksinac, Vršac, Požarevac, Surdulica, Mladenovac, Sombor, Paraćin i Lebane) u kojima će razgovarati sa žiteljima romskih naselja o problemima ozakonjenja i koracima za njegovo sprovođenje u skladu sa Vodičem koji će se tom prilikom besplatno deliti građanima.

Vodič je pripremljen u okviru Programa „Podrška EU inkluziji Roma“, koji finansira Evropska unija, a realizuje #SKGO.

Pored podrške u ozakonjenju, SKGO pruža podršku i u izradi projektno-tehničke dokumentacije za komunalnu infrastrukturu u romskim naseljima u 12 gradova i opština Sombor, Pećinci, Mladenovac, Veliko Gradište, Kučevo, Aleksinac, Leskovac, Bojnik, Lebane, Bela Palanka, Surdulica i Vranjska Banja.

Kliknite da preuzmete publikaciju „Vodič za ozakonjenje porodičnih kuća u romskim naseljima u Srbiji“ (.pdf).

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments