Osam od deset najvećih evropskih zagađivača vazduha nalaze se u Srbiji i Bosni, a druga dva su u Bugarskoj i Poljskoj.

U 2016. godini, srpska elektrana Kostolac B je nadmašila Ugljevik iz Bosne i Hercegovine, čime je postala najozloglašeniji zagađivač sumpor-dioksidom. Kostolac B i Ugljevik „zaslužni“ su za polovinu svih zagađenja SO2 iz fabrika uglja u regionu Zapadnog Balkana.

Ovo je na, nedavno održanom Beogradskom bezbednosnom forumu, u okviru jednog od panela o klimatskim promenama, izjavio Janez Kopač, direktor Energetske zajednice.

SRBIJA CRNA TAČKA Evropa pokušava da ih iskoreni, ukupno ih ima 10, čak 8 JE KOD NAS 24875

Njegove navode potkrepljuje i izveštaj naziva „Hronično zagađenje ugljem “ (Chronic Coal Pollution), na kome je radilo nekoliko referentnih organizacija, uključujući i Health and Environment Alliance (HEAL) i Greenpeace.

Jasno je da izveštaj sadrži alarmatne podatke o zagađenju koje potiče sa naših prostora, imajući u vidu da je prva obrađena tačka analize nazvana „Ugalj Zapadnog Balkana ugrožava javno zdravlje Evrope“.

 

Zagađenje vazduha, iz elektrana na fosilna goriva ili drugih emitera, ne poznaje granice. Elektrane na ugalj u zemljama zapadnog Balkana – Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija – iako nisu članice Evropske unije, doprinose zagađenju vazduha emitujući zabrinjavajuće visoke nivoe zagađivača, koji se šire do velikih udaljenosti – navodi se u ovom izveštaju.

SRBIJA CRNA TAČKA Evropa pokušava da ih iskoreni, ukupno ih ima 10, čak 8 JE KOD NAS 24875

Uzrok tome jeste činjenica da su fabrike uglja na Zapadnom Balkanu veoma stare i ispod standarda, dodaju. Podaci datiraju iz 2016. godine i pokazuju 16 elektrana u ovom regionu emituje više sumpor dioksida nego sve fabrike uglja u Evropi, a ima ih 250.

U 2016. godini, srpska elektrana Kostolac B je nadmašila Ugljevik Bosne i Hercegovine postaje najveći zagađivač sumpor-dioksidom. Kostolac B i Ugljevik čine polovinu svih zagađenja SO2 iz fabrika uglja u regionu Zapadnog Balkana, a ove dve elektrane su same odgovorne za oko četvrtinu svih emisija SO2 u Evropskoj uniji i na Balkanu, zajedno!

Autor: Blic

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
1 Comment
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandar Stefanović
24/10/2019 09:33

А Пожаревац ће и даље да узима Костолцу паре које добија од еколошке таксе и паре од рудне ренте. Костолчани живе у алармантно опасној здравственој средини али Пожаревац баш брига. Хајде објавите једном критику кад је Пожаревац у питању.Од 100% буџета Пожаревца, Костолац добија 6%.