Srpske vlasti prihvatile su sugestiju Međunarodnog monetarnog fonda.

Posle prestanka važenja Zakona o maksimalnom broju zaposlenih definisaće se novi sistem kontrole zapošljavanja, koji će obezbediti srednjoročno planiranje za sve institucije javnog sektora.

Pozivajući se na izveštaj MMF u koji je imao uvid, Blic piše da to praktično znači da MMF smatra da još nije vreme da se ukinu svi mehanizmi nadzora nad prijemom u javne službe i da bi ubuduće određivanje maksimalnog broja zaposlenih trebalo da se radi za pet, a ne kao do sada za godinu dana.

U izveštaju se konstatuje da je dosadašnji sistem bio dobar, ali i da je istovremeno ispoljio manjkavosti koje je potrebno promeniti.

„Sistem dosadašnjeg zapošljavanja se oslanjao na rad na određeno vreme i ugovorne pozicije, što je uslovljavalo nesigurnost, ali i manjak osoblja za pojedine oblasti“, piše u izveštaju MMF.

Beogradskom listu je u Vladi Srbije rečeno da su srpske vlasti prihvatile ove, ali i druge sugestije MMF, i da su predstavnike te međunarodne organizacije obavestile da se radi na novom sistemu kontrole.

„MMF je uočio da je manjkavost kod dosadašnjeg sistema određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnim službama bila vezana pre svega za prijem ljudi na određeno vreme, što je za posledicu imalo nesigurnost i napuštanje javne službe“, rekli su „Blicu“ iz Nemanjine 11.

Autor:B92

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments