Filozofska olimpijada je takmičenje koje ima za cilj, pored popularizacije filozofije, razvijanje filozofske radoznalosti učenika, kao i kritičkog i kreativnog  mišljenja, promišljanje o filozofskim problemima u nauci, društvu i umetnosti savremenog sveta i intelektualna razmena među mladim  ljudima različitih zemalja.

Kako bi učenici iz Srbije učestvovali na  ovom prestižnom takmičenju, Požarevačka gimnazija, i Srpsko filozofsko društvo, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, već 10 godina  organizuju nacionalne kvalifikacije po  propozicijama i ciljevima koje odgovaraju onima na Međunarodnoj  filozofskoj olimpijadi;

  1. Ove godine, 13. marta održana je X Srpska olimpijada filozofije, kao onlajn takmičenje.

U finalnom takmičenju učestvovalo je 19 učenika i učenica iz gimnazija i srednjih stručnih škola Srbije.

Proglašenje pobednika održano je 22.marta. Počasne medalje dobili su Lara Lučin iz IX gimnazije „M. P. Alas“ i Vuk Arnautović, učenik Šabačke gimnazije. Bronzanu medalju osvojio je Marko Dostanić, učenik Mitrovačke gimnazije.

Srebrnu medalju osvojila je Marija Pavlović, učenica Požarevačke gimnazije, a zlatnu Andrej Jovičević iz Prve beogradske gimnazije i njih dvoje će predstavljati Srbiju na  Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi koja će biti održana u periodu 27-30-maja 2021. godine, takođe kao onlajn takmičenje, a domaćin će biti  Slovenija.