U Braničevskom okrugu postoji merna stanica koja se nalazi u Kostolcu.

Programer iz Makedonije Gorjan Jovanovski je uradio i srpsku verziju aplikacije AirCare koju može preuzeti svaki korisnik mobilnog telefona i uveriti se u kvalitet vazduha u Srbiji.

Aplikacija AirCare predstavlja podatke sa više od 65 republičkih mernih stanica širom zemlje i preko nje se građani u svakom trenutku mogu informisati o trenutnoj zagađenosti vazduha u njihovom mestu, i to – prisutnost PM 10 i PM 2.5 čestica, zatim ugljen-monoksida, ozona, azot-dioksida, sumpor-dioksida, kao i AQI – Air Quality Index (indeks, to jest sumarni kvalitet vazduha).

Srpska verzija aplikacije AirCare - Kvalitet vazduha na mobilnom telefonu 14914

– Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha – saopštila je Inicijativa i dodala da na taj način žele da još jednom ukažu na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze gradovi u Srbiji.

Srpska verzija aplikacije AirCare - Kvalitet vazduha na mobilnom telefonu 14914

Osim mobilne aplikacije građani mogu odlaskom na stranicu merni stanica Srbije da pregledaju kakvog je kvaliteta vazduh u njihovim gradovima.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments