Predstavljena je siva knjiga zdravstva, u kojoj je navedeno šta se poslednjih godina poboljšalo u srpskom zdravstvu, a koji su „gorući“ problemi.

NALED je danas predstavio sivu knjigu zdravstva u kojoj je navedeno 50 ključnih administrativnih prepreka sa kojima se susreću građani, privreda i lokalne samouprave u sektoru zdravstva i ponuđeno isto toliko konkretnih predloga rešenja za dalju modernizaciju i efikasnost zdravstvenog sistema.

„Takav pristup vidimo i u radu Ministarstva zdravlja i nadležnih institucija u poslednjih nekoliko godina i želimo da istaknemo da je značajno unapređen proces donošenja propisa kroz šire uključivanje zainteresovanih strana i otvorenost da se čuje mišljenje privrede i stručne javnosti“, navela je Živkovićeva.

Urađena su važna unapređenja usluga za građane, a neka od njih, kako je navela, jesu eRecept, elektronsko zakazivanje pregleda preko aplikacije „mojdoktor“, stavljanje novih lekova na listu, ukidanje overe zdravstvenih knjižica, prvi registar obolelih od dijabetesa…

„Pozdravljamo i jačanje nadzora RFZO nad poslovanjem zdravstvenih ustanova, a naročito želimo da pohvalimo uspostavljanje direktnog plaćanja dobavljačima za isporučene lekove što je sistemski zaustavilo nenamensko trošenje iz budžeta i rasta dugova zdravstvenih ustanova“, istakla je Živkovićea.

Ona je navela da postoji nekoliko prioriteta o kojima treba pokrenuti dijalog, a to je dalje pojednostavljenje procedura i digitalizaciju usluga u zdravstvu za građane i privredu, zatim rešavanja sudbine apoteka i zaostalih dugova u zdravstvu, kao i širenje uključivanja kapaciteta privatnog sektora u zdravstveni sistem.

„Siva knjiga zdravstva je podrška i kvalitetatan input strategijama i planovima na kojima Vlada Srbije intenzivno radi, pre svega u razvoju eZdravstva, kao i optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite, koji se priprema u okviru Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“, navela je ona.

Sivom knjigom zdravstva se otvara, kako je rekla, široki javno-privatni dijalog na temu reformi zdravstva.

Šta je poboljšano u srpskom zdravstvu, a šta su i dalje "gorući" problemi 30242

„Želimo da uputimo inicijativu za uspostavljanje ovakvog foruma na institucionalnom nivou kroz formiranje zajedničke stručne grupe“, zaključila je Vesna Živković.

Autor: Mondo

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments