„Ajur-veda je nauka koja opisuje povoljna i nepovoljna, a takođe i srećna i nesrećna stanja života, zajedno sa onim što je dobro i loše za život, mere za njihovo dostizanje kao i sam život”. Pisani tekstovi ovog celovitog sistema prirodnog zdravlja stari su oko 5000 godina. Vekovima, mudraci i lekari otkrivali su ovu prastaru mudrost.

Ishrana ima veliku i važnu ulogu prema Ajurvedi. Bitan je izbor i kombinacija namirnica. Naime neke namirnice ne treba jesti zajedno, u isto vreme jer onda se ona teže vari ili dovode do povećanja toksina u organizmu.

Evo koje namirnice ne bi trebalo da jedete zajedno, kako bi se poboljšalo varenje i telo iskoristilo maksimalnu količinu hranljivih sastojaka ih hrane.

Sir ne bi trebalo da jedete u kombinaciji sa jajima, mlekom jogurtom, dok je dobro da ih kombinujete sa povrćem i žitaricama.

Mleko, u principu, ne bi trebalo kombinovati ni sa čim osim sa ovsenom kašom i bademima. Najgora kombinacija je konzumiranje banana uz mleko, a takođe je loše jesti jaja, jogurt, meso i ribu uz ovaj napitak. Mleko ne treba konzumirati posle unošenja ribe, rotkvica, belog luka, kiselih krastavaca

Jaja ne bi trebalo da jedete uz mleko, sir, jogurt, voće, ribu, krompir i meso, a dobra kombinacija uz ovu namirnicu su povrće i žitarice.

Povrće bi, prema ajurvedskom principu ishrane trebalo jesti samo uz voće ili mleko, a voće ne bi trebalo kombinovati ni sa čim drugim osim sa voćem. Izuzetak su lubenice, koje ne treba kombinovati čak ni uz neko drugo voće.

Ajurveda takođe određuje i kada je najbolje unositi tečnosti. Ne treba konzumirati tečnosti za vreme obroka, niti odmah nakon jela. Uzimanjem tečnosti u ovo vreme otežava se varenje, pa nastaje nadutost stomaka, podrigivanje i osećaj da ste se prejeli. A to takođe uslovljava gojaznost.

 

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments