Predolimpijska 2019. godina donosi mnoge izazove za srpske sportiste, juriće se vize za Tokio, medalje, titule na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, ali i rekordi na šta su nas mnogi navikli.

Novaku Đokoviću će, pored odbrane prvog mesta na ATP listi, upravo osvajanje tih trofeja biti glavni cilj kako bi prestigao Rafaela Nadala (17) i Rodžera Federera (20).
U januaru na veliku scenu izlazi i rukometna reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj i Danskoj.
Podmlađeni tim Nenada Peruničića nalazi se u teškoj grupi u Berlinu sa domaćinom, braniocem trofeja Francuskom, Rusijom, Brazilom i Južnom Korejom, pa će mu turnir puno značiti na planu iskustva jer se ne očekuje veliki rezultat.
Februar donosi završetak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo za košarkaše, što izabranicima Aleksandra Đorđevića ne bi trebalo da bude problem protiv Estonije i Izraela da potvrde vizu za Kinu u septembru, gde su ambicije najviše moguće.
Prvo zlato napada najbolja srpska atletičarka Ivana Španović u martu u Glazgovu na dvoranskom Evropskom prvenstvu, na kojima je u prethodna dva puta uzimala najsjajnija odličja, u Pragu u Beogradu, a onda je na jesen skače na Svetskom prvenstvu u Dohi.
Mart je rezervisan i za fudbalere Srbije, koji prvo gostuju Nemačkoj u prijateljskom meču, a potom Portugaliji na startu kvalifikacija za prvenstvo Evrope, na kome nisu bili od 2000.
Do kraja godine rivali izabranicima Mladena Krstajića, ako ostane selektor, biće još Ukrajina, Litvanija i Luksemburg.
Mlađu selekciju, do 21 godine, očekuje Evropsko prvenstvo u Italiji i San Marinu u junu, gde će igrati sa Nemačkom, Danskom i Austrijom. Posebno je važan taj turnir jer daje četiri ili pet mesta (ako Engleska uđe u polufinale) za Olimpijske igre u Tokiju.
Isti mesec donosi i organizaciju dva velika takmičenja u Srbiji, završni turnir Svetske lige u vaterpolu i Evropsko prvenstvo za košarkašice.
„Delfini“ pred domaćom publikom idu u pohod na novo zlato, čak 12. u Svetskoj ligi, što će biti uvod za Svetski šampionat sledećeg meseca u Južnoj Koreji.
Košarkašice više nisu tim koji je pokorio Evropu pre samo tri godine, ali će imati veliki vetar u leđa sa tribina u Zrenjaninu protiv Rusije, Belorusije i Belgije u grupi.
Velike obaveze su pred odbojkašima i odbojkašica zbog kvalifikacionih turnira za Tokio, nastupa u Ligi nacija i na Evropskim prvenstvima, gde izabranice Zorana Terzića brane zlato, a Nikole Grbića bronzu.
Pored njih, očekuje se da veliki broj reprezentativaca iz „manjih sportova“ obraduje Srbiju i svi na najbolji način najave napad na rekordan broj medalja u Japanu.
Autor: Tanjug