Opštinu Malo Crniće, često nazivaju Pesničkom republikom, a u ovoj pesničkoj republici pod Stiškom nebeskom kapom, u etno selu „La salaš“ (naselje Zabrega), u prelepom prirodnom ambijentu, toplo i umilno leteli su stihovi srpskih pesnika u zvezde, dajući podršku u istrajavanju na trnovitom putu razvoja Srpskog pesništva i umetnosti uopšte. Noć knjige je ovako obeležen, posle višemesečne zabrane okupljanja i neorganizovanja pesničkih manifestacija.

Pisana reč treba da odjekne, da plane kao požar i dotakne duše ljubitelja poezije.

Bezbolno, ali dovoljno jako da tu ostane i ne zaboravi. Tako je i bilo. Programu, koji su vodili Dragan Radosavljević pesnik i idejni tvorac ovg pesničkog skupa, i Danijela Božičković Radulović, književnik i direktor Biblioteke u Malom Crniću, prisustvovali su brojni gosti i ljubitelji poezije.Svojim prisustvom čitav događaj je uveličao predsednik Opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević, koji je još jednom dokazao da ono što imamo treba pažljivo i odgovorno da čuvamo, ali i da pronalazimo nove puteve, koje nas vode ka svetlosti novih detalja, jedva vidljivih – poput sitnica, ali koje veoma mnogo utiču na razvoj i očuvanje ne samo književnosti, već celokupne naše kulturne baštine.

STIHOVIMA U NOĆ KNjIGE 38052
U programu su učestvovali: Radomir Andrić, književnik, počasni predsednik UKS; Milisav Milenković, Sabah Al-Zubeidi, Violeta Dimitrić, novinar, voditelj autorske emisije ,,Ni crno ni belo,, na Tv Kopernikusu, koja je ovom prilikom promovisala i svoju zbirku pesama,

STIHOVIMA U NOĆ KNjIGE 38052
Slavica Jovanović, Golub Jašović, Biljana Stojićević, Svetlana Perišić, Aleksandra Ristić, Dragana Ranđić, Magdalena Redžović, Veroslava Malešević, Zoran Stojićević Rikardo, Sole Sojeva, Dragan Žuržević, Biljana Mešić Janković iz Petke, Maja Kopun, Biljana Janković, Aleksandra Petrović, Živojka Žujkić, Rada Nestorov, Bratislav Golić Bata, i dr. Nastupili su i Olivera Hajrovic, psiholog iz Kostolca, Milojko Pantić, sportski novinar, iz Beograda, Hajrija Ramadani, iz Beograda, predsednik Udruženja žrtava nasilja HAJR, Verica Ilić, slikarka i pesnikinja iz Beograda.

Za dobro raspoloženje prisutnih, pobrinuli su se vokalni i instrumentalni solisti: Biserka Mitić, Zlatibor Mitić, iz Požarevca, Aleksandar Stojanović i Marija Stojićević iz Kličevca i Slobodan Janković iz Kostolca.

Autor Zorka Stojanović

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments