Zaposleni u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Požarevcu obratili su se našoj redakciji saopštenjem za javnost u kome se navodi da je na sastanku koji je održan u ponedeljak, 7.9.2020. godine, jednoglasnom odlukom većine zaposlenih koji su prisustvovali sastanku, formiran štrajkački odbor koji će zastupati interese zaposlenih i u njihovo ime voditi štrajk.

Kako piše u saopštenju, nakon niza pokušaja da se sa direktorom Danetom Hrkalovićem nađe način za rešavanje problema i izlaska iz teške finansijske situacije, kao i njegovog svesnog odbijanja da se bilo šta uradi kako bi se firma pokrenula, zatim osnovane sumnje da je zloupotrebio položaj odgovornog lica, da je nenamenski utrošio  sredstva kao i to da je u direktnom sukobu interesa, radnici PSSS Požarevac su odlučili da stupe u jednočasovni štrajk upozorenja. Ukoliko se zahtevi većine zaposlenih ne ispune, štrajk će se radikalizovati celodnevnom obustavom rada do ispunjenja zahteva radnika.

Dane Hrkalović, direktor PSSS Požarevac

Direktor PSSS Dane Hrkalović, s druge strane, u izjavi za naš portal kaže da su svi razgovori sa njim bili otvoreni i konstruktivni:
„Nijednog momenta ja nikome nisam zabranio da uđe kod mene u kancelariju. Čak smo više puta razgovarali na kolegijumima da li neko ima predlog kako da dođemo do sredstava da se račun odblokira. Međutim, nije bilo mogućnosti nikakve, bili su tu razgovori i na nivou lokalne samouprave i na nivou Ministarstva poljoprivrede čiji smo mi direktni izvršioci. Bilo je svuda dobre volje, ali nije mogla konkretna pomoć da se realizuje iz razloga što niko ne zna kako mogu da se zatvore te pare.

Jedini način da se skine blokada jeste moj lični autoritet sa firmama sa kojima imamo dobre odnose da pozajme novac da bi se blokada skinula.

Međutim, sad postoji mogućnost da nam Ministarstvo uplati jedan deo sredstava. Ja se nadam da će već polovinom oktobra račun biti odblokiran. Tako da svi ti navodi koji stoje u tom saopštenju i sva ta priča koja je dignuta na jedan viši nivo nema nikakve veze sa istinom jer ja sam postavljen za direktora dok je bilo vreme vanrednog stanja. Odmah po završetku vanrednog stanja stupila je na snagu blokada računa gde ja ništa nisam mogao da uradim.

Osim toga, prethodni direktor je imao određene razgovore sa preduzećem „Milanić“ iz Sopota gde su oni razgovarali da se novac uplaćuje kvartalno, po 2 miliona dinara, da bi se anulirao taj dug koji je dobijen sudskim procesom. Tako da ni te informacije da ja nisam hteo da razgovaram sa „Milanićem“ nisu tačne.

Ali moram da naglasim na kraju da je ovo urađeno iz ličnih interesa i da to nema veze ni sadašnjom situacijom u PSSS Požarevac niti ima veze sa blokadom ili poslovanjem. Sve su to normalni tokovi, ali je nekom iz ličnih interesa odgovaralo da se to dogodi sada.“

Na naše pitanje da se u saopštenju navodi da je Hrkalović nenamenski trošio novac, on odgovara da su svi izvodi iz Komercijalne banke dati na uvid:

„Sreća je pa toga nema mnogo s obzirom da sam ja kratko direktor. Prvo što je blokada već 80 dana a i što PSSS nije velika firma da ima veliki promet faktura. Lako može da se vidi da li sam ja nešto zloupotrebio ili nisam. A ko god želi da vidi sve izvode. Vreme će pokazati ko je bio u pravu“, zaključuje Dane Hrkalović.