Iako imaju iste kvalifikacije i rade isti posao, stranci u Nemačkoj po pravilu imaju manju platu od Nemaca.

I to važi za sva zanimanja. Razlika prosečne plate iznosi čak 22%.

Prema analizi nemačke Savezne agencije za rad, o kojoj pišu berlinske dnevne novine „Velt“, prosečna bruto plata u Nemačkoj za osobe koje rade puno radno vreme i plaćaju sve socijalne doprinose, krajem 2017. iznosila je 3.209 EUR mesečno. Bruto plata je plata pre odbijanja socijalnih doprinosa i poreza.

Zaposleni koji imaju nemačko državljanstvo zarađivali su prosečno 3.294 EUR, dok su stranci prosečno zarađivali 2.463 EUR. Razlika je, dakle, 22%.

Strani državljani mnogo manje plaćeni od Nemaca za iste poslove - Razlika u plati i do 22% 15886
Foto: P.Jovanović

Ali, i između stranaca postoje razlike. Najlošije su plaćeni zaposleni iz zemalja iz kojih poslednjih godina dolazi najviše potražilaca azila (Sirija, Avganistan, Irak, Nigerija, Eritreja, Iran, Pakistan i Somalija). Oni prosečno zarađuju 1.839 EUR mesečno bruto. I te razlike važe za sve nivoe zanimanja – pomoćne radnike, kvalifikovane radnike, specijaliste i stručnjake.


Prema analizi Savezne agencije za rad, i stranci koji imaju iste kvalifikacije i rade isti posao zarađuju delimično znatno manje. Kao pomoćni radnici Nemci zarađuju prosečno 2.313 EUR bruto, stranci kao pomoći radnici zarađuju prosečno 1.918 EUR bruto, dok stranci iz osam zemalja iz kojih dolazi najviše potražilaca azila kao pomoćni radnici zarađuju prosečno 1.647 EUR bruto.

Strani državljani mnogo manje plaćeni od Nemaca za iste poslove - Razlika u plati i do 22% 15886
Foto: P.Jovanović

Sličan jaz se vidi i kod stručnjaka (akademski obrazovanih i drugih visoko kvalifikovanih osoba): Nemci zarađuju prosečno mesečno 5.333 EUR bruto, stranci 4.960 EUR bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem potražilaca azila 4.394 EUR bruto. Razlike se uočavaju i kad Nemci i stranci s istom kvalifikacijom obavljaju isti posao.

Najmanja razlika između Nemaca i stranaca je na poslovima koji su ionako najlošije plaćeni. Kod čistača i čistačica Nemci recimo zarađuju 1.765 EUR bruto, stranci 1.761 EUR bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem potražilaca azila 1.655 EUR bruto.

Analiza Savezne agencije za rad pokazuje takođe da u Nemačkoj ne nedostaje radne snage generalno. Jer, u prošloj godini je bilo prosečno 796.000 nepopunjenih radnih mesta, dok je nezaposlenih bilo prosečno 2.300.000, dakle tri puta više. Pritom su kao nezaposlene vođene samo one osobe koje su odmah mogle da preuzmu posao, dakle nisu bile bolesne ili na nekoj prekvalifikaciji. Ukupno je posao u 2018. u Nemačkoj tražilo prosečno 4.400.000 osoba.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments