Mere koje je Vlada Srbije u sredu usvojila kako bi se suočila sa virusom korona stupile su na snagu

Na osnovu stava epidemiologa, u ovom trenutku nema obustave nastave, ali se nastavlja intenzivno praćenje situacije u vrtićima, školama i na univerzitetima.
Zabranjuje se javno okupljanje više od sto osoba u zatvorenim prostorijama.
Vlada Srbije je apelovala na građane da prilikom organizacije privatnih događaja kao što su svadbe, krštenja, i slične manifestacije sa većim brojem ljudi, da ti događaji budu organizovani u skladu sa odlukom koja se odnosi na javne skupove.
Ko ne može da uđe u Srbiju 
Kada je reč o privremenoj zabrani ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Narodnoj Republici Kini, Republici Koreji i Švajcarskoj, precizirano je da se ona odnosi isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej Narodne Republike Kine, gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang Republike Koreje i kantonu Tićino u Švajcarskoj.
Ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska za strane državljane koji su boravili u Italiji i Iranu.
Međunarodni putni saobraćaj bi trebalo da se preusmerava na glavne granične prelaze i najavljeno je da će privremeno biti zatvorena 44 manja i povremena granična prelaza.
Kada je reč o uslužnim objektima koji se nalaze na tranzitnoj ruti kroz Srbiju i autoputevima, doneta je odluka da njihovi zaposleni moraju da budu obezbeđeni zaštitnim sredstvima zbog dolaženja u dodir sa tranzitnim putnicima.
Ko bi trebalo da odloži putovanja
Vlada Srbije poziva građane Srbije koji rade u inostranstvu i koji dolaze sa područja sa intenzivnom transmisijom virusom korona, a planiraju dolazak u zemlju za predstojeće uskršnje praznike, da putovanje odlože.
Građani koji imaju simptome koje izaziva virus korona ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice, već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.
Za bliže informacije kontaktirati brojeve telefona: +381 64 8945-235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), Institut Batut (Ulica dr Subotića 5, 11000 Beograd) broj telefona: +381 11 2684-566 ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj građani borave.
Autor: RTS, 021
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments