PREDLOG uredbe Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), koji treba da definiše uslove izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista vodova od javnih beležnika i geodetskih organizacija, odbijen je na Odboru u Vladi Srbije. Kako iz RGZ kažu, predlog su prihvatili ministarstva – finansija, građevine i državne uprave, kao i republički sekretarijat za javne politike i stručna grupa za duing biznis listu, a jedino nije Ministarstvo pravde. Zato predlog, verovatno, neće stići do Vlade.

Prema rečima Borka Draškovića, direktora RGZ, usvajanjem ove uredbe bilo bi zaustavljeno trenutno nepotrebno slanje građana na šaltere da bi izvukli list nepokretnosti, koji svakako mogu da dobiju besplatno preko interneta. Umesto toga, notari bi ga preuzimali putem e-šaltera. Sa druge strane, iz Ministarstva pravde zameraju Zavodu što je čekao čak dve godine da sastavi i pošalje ovaj predlog, kao i da ovakav ima mnogo manjkavosti i nepravilnosti. Očekuju da se tekst uredbe usaglasi u zajedničkim konsultacijama, kako bi bio prosleđen Vladi na usvajanje.

– U zemljama u okruženju, poput Crne Gore i Severne Makedonije, naknada notarima za izdavanje ovog dokumenta košta pola evra, a mi se zalažemo da bude besplatno – kaže Drašković. – Ispada da su zbog zarade od 50 dinara, građani vraćeni u redove. Stvari funkcionišu ovako, trenutno postoje dve vrste lista nepokretnosti. Prvi se izdaje besplatno iz baze RGZ i može se skinuti sa sajta, ili se dobija preko organa servisne magistrale i dostupan je svim institucijama. Tako je i notari mogu skinuti. Drugi način je izdavanje u lokalnim katastrima i za njega je predviđena republička taksa od 1.240 dinara. Oba lista nepokretnosti imaju istu važnost, pa je nama u RGZ nejasno zašto se i dalje traži papir, kada je čitav proces digitalizovan i nema potrebe za štampanjem i vraćanjem unazad.

Više možete pročitati na sledećem linku.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments