Petar Ičko je bio jedan od najviđenijih Srba.

Vratio se u Srbiju 1804. godine i pomogao je u podizanju Prvog srpskog ustanka. Ustanicima je činio velike usluge kupujući hranu za vojsku u Sremu i Banatu i obavljajući važne diplomatske poslove u korist Srba.

Zbog znanja stranih jezika, svestranog obrazovanja i svog držanja, uživao je veliki ugled kod Srba i Karađorđa i spadao je među prve ljude u Srbiji, a to je jedan od glavnih razloga zašto je poslat u Carigrad da pregovara sa Portom 1806. godine.

"Sultan je slab na PARE i na MUŠKO D*PE, a mi pare NEMAMO" Ovako je knez Miloš pisao PRVOM srpskom ambasadoru u Turskoj 28402

Baš pred polazak u Carigrad, knez Miloš mu je dao legendarno diplomatsko uputstvo koje nama danas možda izgleda smešno, ali u vreme kada je napisano nije bilo poslato zbog duhovitosti, već da bi upozorili Ička na opasnosti koje vrebaju u carskoj prestonici, kao i uputstva kako treba da se ponaša pred sultanom.

„Slušaj Petre, ti ćeš ići kao naš prvi Ambasador kod Porte. Kad stigneš u Carigrad primiće te Sultan u audijenciju i predaćeš mu akreditivna pisma. Pazi dobro Petre, kad budeš tamo pred Sultanom. Da se kurčiš bre, da vide Turci da Srbija nije mačiji kašalj. Ne mogu oni da rade kako oni hoće. Ali Petre, dobro vodi računa. Ako na to tvoje kurčenje, počne i Sultan da se kurči, e… ti Petre, odma’ da odkurčiš, jer je Srbija ipak mala zemlja. I da znaš – Sultan je slab na pare i na muško dupe, a mi pare nemamo da ti damo.“

Više o ovoj vesti možete pogledati OVDE

Autor Srbija Danas

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments