Sunce će na Aljasci ponovo zasijati u januaru 2020. godine

Zabava

Utqiagvik, Aljaska, poznat kao i Barrow, 18. novembra je utonuo u polarnu noć, koja će trajati sledeća dva meseca, sunce će ponovo zasijati nakoh 67 dana, 23. januara 2020.

Polarna noć je moguća samo unutar polarnih krugova, dok se pojam noći definiše kao period tokom kog je centar Sunca ispod horizonta.

Nastavnica Kirsten Alburg postavila je fotografiju poslednjeg zalaska sunca.


Vreme tokom kojeg sunce ne izlazi zavisi od geografskog položaja mesta, a varira od 20 sati na samim krugovima do 186 dana na polovima. U slučaju Barrowa, sunce zalazi 18. ili 19. novembra, pa polarna noć traje sve dok Sunce ne dodirne horizont 22. ili 23. januara, a njegov izlazak, tj. potpuno uzdizanje iznad horizonta dešava se 27. ili 28. januara.

 

Tokom prve polovine polarne noći svakog dana javlja se i sumrak, koji između 21. i 22. decembra, kada pada zimska kratkodnevnica (najkraći dan u godini) traje skoro tri sata.

 

Osim niskih temperatura i polarne noći, Barrow karakteriše i oblačnost i to takva da važi za jedno od mesta sa najviše oblaka na svetu.

 

Zahvaljujući ovom prirodnom fenomenu Barrow je proslavila trilogija horor stripa 30 dana noći, o vampirima kojima jednomesečni mrak olakšava da ubijaju ljude po celom gradu, po kom je 2007. godine snimljen i film, a osim ovog ostvarenja koje je imalo veliki komercijalni uspeh, ovim gradom bavio se čitav niz filmova i serija.

 

naslovna fotografija_Maps.roadtrippers.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *