MAJAMI: Fudbaleri Kanzas Siti Čifsa novi su šampioni američke Nacionalne fudbalske lige (NFL) pošto su u 54. Superboulu pobedili San Francisko Fortinajnerse – 31:20 (10:3, 0:7, 0:10, 21:0).

To je prva titula za Čifse posle 50 godina, jedini trijumf u „superboul eri“ ostvarili su 1970. godine, 26 godina pre nego što se rodio njihov današnji kvoterbek Patrik Mahoums, koji je proglašen i za najkorisnijeg igrača (MVP) utakmice.

S druge strane, Fortinajnersi su do sada pet puta osvajali Superboul, ali poslednji put pre više od 20 godina, odnosno 1996. godine, prenosi Glas Amerike.

Kanzas Siti je jedini tim u istoriji koji je u tri utakmice u plej-ofu gubio dvocifrenom razlikom i uspeo da napravi preokret, a to se dogodilo i u finalu, s obzirom da su Najnersi u poslednji period ušli sa vođstvom od 20:10, pre nego što su Čifsi okončali meč sa tri uzastopona tač-dauna.

Superboul: Kanzas Siti Čifs šampion NFL 29239
Foto:CNBC

Trijumf na stradion „Hard Rock“ u Majamiju bio je poseban za trenera Čifsa Endija Rida, koji je konačno, posle 21 sezone u NFL-u, osvojio Superboul, i stigao do svoje 222. pobede u karijeri.

Pre početka finala, održan je minut ćutanja za stradalu NBA zvezdu Kobija Brajanta i ostale žrtve pada helikoptera.

Igrači „Čifsa“ i „Fortinajnersa“ stajali su u tišini dok je iznad stadiona „Hard rok“ projektovana fotografija Brajanta i njegove ćerke Ðijane, koja je takođe stradala.

Pre početka utakmice, himnu SAD je otpevala Demi Lovato, a u poluvremenu su nastupile Šakira i Dženifer Lopez.

Superboul: Kanzas Siti Čifs šampion NFL 29239

Procenjuje se da je finale plej-ofa Nacionalne fudbalske lige gledalo 100 miliona Amerikanaca.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments