Sada je važno nastaviti sa sprovođenjem mera socijalnog distanciranja, rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare. Na Sajam idu oni koji su bolesni i pozitivni, istakao je Kon. Darija Kisić Tepavčević iz „Batuta“ kaže da najveći broj zaraženih nema najteže oblike kliničkog ispoljavanja. Većina inficiranih zdravstvenih radnika u Srbiji zarazili su se van zdravstvenih ustanova.

U Srbiji su koronavirusom zaražene 384 osobe, a 24 osobe su na respiratoru, saopštio je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da je od juče u 15 časova, na koronavirus testirano 245 ljudi, što je do sada najveći broj potvrđenih slučajeva.

Prvi oboleli u Požarevcu - Suština borbe sa koronavirusom socijalna izolacija 32536

Kisić Tepavčevićeva kaže da je u 21 gradu potvrđen bar jedan pozitivan slučaj, posle Beograda gde ima 158 slučajeva, ide Niš sa 40, Valjevo 38.

Prema njenim rečima, Valjevo i Niš imaju sličan broj prijavljenih slučajeva. Zatim ide Novi Sad sa 21 prijavljenih, Čačak 13, Kragujevac 12, Kruševac i Ćuprija po 10.

Gradovi sa jednocifrenim brojem obolelih su Kikinda, Vranje, Užice, Požarevac, Zaječar i Pančevo.

Po jednog obolelog imaju Vrnjačka Banja, Temerin, Sombor, Bačka Topola, Sremski Karlovci, Zrenjanin i Leskovac.

Kisić Tepavčevićeva kaže da do sada imamo najveći broj testiranih osoba i veći broj prijavljenih.

Ukupan broj od onih sa najtežim formama nije značajno porastao, juče je bila 21 osoba na respiratoru, danas je 24, ukazala je ona.

„Srećom, najveći broj nema najteže oblike kliničkog ispoljavanja“, istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Obolevanje zdravstvenih radnika nije nešto što je neočekivano jer su prvi na udaru, kaže  Kisić Tepavčevićeva.

Naša prva i osnova uloga je da ne dozvolimo da infekcija uđe široko u zdravstveni sistem, kaže ona.

„Većina se zarazila u kontaktima van zdravstvenog sistema i nije dišlo do širenja u  zdravstvenoj sredini“, ukazala je Kisić Tepavčevićeva.

„Još nije počelo masovno testiranje koje smo planirali, tragamo za osobama iz kontakta da bismo sprečili dalje širenje infekcije“, pojasnila je ona.

Podsetila je da se, kada je Kovid-19 otkriven u Kini, mislilo da se virus ne može preneti na čoveka, ali da je obolevanje zdravstvenih radnika u Kini prvo što je ukazalo da se prenosi.

Neće se testirati svaka kijavica

Epidemiolog Kon upozorio je da bi moglo da dođe do još većeg stepena ograničavanja kontakata ukoliko bi se, na primer, broj zaraženih u Beogradu naglo povećao.

„Ulazimo uskoro u četvrtu nedelju i sada je važno nastaviti sa sprovođenjem mera socijalnog distanciranja. Ako bi broj potvrđenih slučajeva u Beogradu trostruko skočio, onda ćemo razmišljati da se još više smanje kontakti“, rekao je Kon.

Prvi oboleli u Požarevcu - Suština borbe sa koronavirusom socijalna izolacija 32536

Darija Kisić Tepavčević kaže da samo masovno testiranje neće značiti ništa ukoliko i dalje na snazi ne budu zabrana kretanja i mere socijalne izolacije.

„Suština jeste socijalna izoalacija i svaka dalja kontrola bi značila fokusiranja na sprečavnje putovanja i širenje infekcije. To je osnova naše borbe“, ukazala je ona.

Kon kaže da kada počne masovno testiranje neće se testirati svaka kijavica pošto bi to bilo besmisleno.

„Biće proširena indikacija i testiraće se svi novi sa određenim simptomima i oni koji su bili u kontaktu sa njima, kao i oni oni koji budu dolazili iz inostranstva“, ukazao je Kon.

Darija Kisić Tepavčević ističe da je smisao smeštanja zaraženih s lakšim simptomima na Sajam u tome da se virus ne unosi u porodicu. „Svako treba da shvati da je to najbolje za njegovu porodicu“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Profesor Kon zaključuje da kada imamo vakcinu, možemo aktivno da se suprotstavimo.

Povećano testiranje zdravstvenih radnika

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović je ukazao i da je taj centar u potpunosti spreman za prihvat svih pacijenata.

Prvi oboleli u Požarevcu - Suština borbe sa koronavirusom socijalna izolacija 32536

Trudnice nisu u riziku za težu formu bolesti

Zamenica direktora Infektivne klinike KCS Ivana Milošević odgovorajući na na pitanje da li trudnice mogu da prenesu virus svom plodu, rekla da, prema iskustvu kineskih kolega, one nisu u rizku za težu formu bolesti, što nije bio slučaj sa panedmijskom grpom.

Kisić-Tepavčević je rekla da su dve bebe testirane iz mera predostrožnosti, jer su bile u porodici u kojoj je ustanovljeno prisustvo virusa.

„U drugim okolnostima ne bi se radi ni ispitivanja. Potvrđeno je na osnovu publikacija da mogu biti pozitivna i najmlađa deca, ali u većini slučajeva ili nemaju nikakav oblik kliničkog ispoljavanja ili se radi o blažoj infekciji“, zaključila je doktorka Kisić Tepavčević.

Osvrnuo se i na komentare da KC Niš ne prosleđuje podatke, rekavši da je šest medicinskih radnika otpušteno sa blagim simpotomima u kućnu izolaciju.

„Ne možemo da dajemo informacije iz časa u čas, već je bolje da ovako jednom dnevno iznesemo podatke, jer Klinički centar nije zadužen samo za Niš, već je regionalni centar“, dodao je Radovanović.

Njegov kolega anesteziolog iz Niša rekao je da je prva pacijentkinja u Nišu, ujedno i koleginica, i prva žrtva u tom gradu.

Objasnio je da je ona određeni deo kliničkog toka provela kući, da je tek naknadno lečena na infektivnoj klinici, a tek nakon potvrde iz Lugana išlo se u pravcu izolacije.

Njen klinički tog se progresino pogoršavao, i 21. je stavljena na veštačku ventilaciju.

Darija Kisić Tepavčević, kada je reč o lekarima u Leskovcu, koji su stavljeni u izolaciju, rekla je da se radi o kontaktu čije zaražavanje se desilo van zemlje.

Sve mere koje su preduzete, prema njenim rečima, preduzete su u cilju sprečavanja unošenja virusa među zdravstvenim radnicima.

Zbog toga, ističe, odlučeno je povećano testiranje zdravstvenih radnika.

Koronavirus u Srbiji odneo je četvrtu žrtvu, preminula je žena koja je bila radnik Doma zdravlja u Nišu.

Počela je distribucija 2,5 miliona maski apotekama.

Izvor: RTS

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments