Za pravoslavne vernike u ponedeljak 2. marta počinje višenedeljni veliki Vaskršnji i časni post, koji se završava praznikom vaskrsenja Isusa Hrista.

Tokom ovog posta vernici ne jedu meso, sir, jaja, ribu ni ulje. Samo se subotom i nedeljom razrešava po običaju ulje i vino, kao i za Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja i na Mladence. Riba se jede samo na Blagovesti i na praznik Cveti. Osim uzdržavanje od jela, pića, važnije je uzdržavanje od loših misli, dela i reči.

Danas počinje USKRŠNJI POST 30785

– Ovih sedam nedelja je najblagoslovenije doba u celoj godini što se tiče pravoslavnih hrišćana. To je vreme potpune povećenosti sebi, unutrašnjem, pre sveg duhovnom životu, preispitivanju i traženju samoga sebe u sebi.

Sam post i uzdržavanje od mrsne hrane je samo jedna vrsta pomoći u tom blagodetnom dobu života crkve. Inače, samo uzdržavanje od jela i jake hrane, samo po sebi, bez ovog što sam pomenuo nije post. Smisao posta je samo u njegovoj duhovnoj dimenziji, a to je rad na izgradnji samoga sebe u duhovnom pogledu – objašnjava protođakon doktor Ljubomir Ranković.

– To znači korigovati svoj odnos, pre svega prema članovima svoje porodice, svojim komšijama i bližnjima, a iz svega toga proizilazi odnos prema samome sebi.
Danas počinje USKRŠNJI POST 30785
Cilj je pokušati u sebi savladati sve ono što truje čovekovu dušu. Naravno, sve se to može postići ličnim trudom, ali iznad svega molitvom Bogu, pričešćem u hramovima, pohađanjem svetih bogoslužanje da zajedno sa svojim bližnjima učestvujemo i osetimo saborni duh.
Tako se može sve pobediti jer crkva ima sveto pričešće za koje se pripremamo kroz svetu tajnu pokajanja i ispovesti – ističe Ranković.

Poseban značaj ima ispovest, koja predstavlja „svetu tajnu“ i način da se čovek očisti od greha.

Snežana Panić, supspecijalista za ishranu zdravih i bolesnih lica, naglašava da se post ne preporučuje starijim, bolesnim i deci, ali da je za zdrave osobe veoma korisno suzdržavanje od prevelikog unosa hrane.

Autor Blic

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments